Костов: Кушлев да конфискува хотел на бизнесмен, близък до Доган

ДСБ настоява комисията за разследване на имущество, придобито от престъпна дейност, по-известна като комисията „Кушлев” да конфискува хотела „Каса Домини” в Рибарица, който е собственост на бизнесмен, близък до лидера на ДПС Ахмед Доган, каза пред телевизия PRO.BG лидерът на ДСБ Иван Костов.
Преди два дни съдът в Перник осъди на три години условно с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лв. съсобственикът на хотела Арбен Хавальов. „Това е част от сигнал на ДСБ за така наречените „имоти на Ахмед Доган”, които той притежава чрез подставени лица.Очакваме да има развитие около имотите в Дръндар, в Бургас, да видим как ще се развият нещата и за Сараите край София”, заяви Иван Костов. Още днес ДСБ направи запитване към комисията Кушлев дали „има намерение да изпълни предвидените от закона правомощия по отношение на „Каса Домини”. „Нека да ни върнат парите обратно в държавата, с които Доган е построил хотела. Да ни върне това, което е взел от нас като данъкоплатци. Няма да има европейски пари, ако такива деяния остават безнаказани.Надяваме се да конфискуват хотела в полза на държавата за да се види, че не е толкова успешен г-н Доган”, коментира лидерът на ДСБ. „Доган е име на корупцията.Така излиза и ако сигналите, които сме изпратили се проверят, скоро това ще става все по-ясно и все по-ясно”, отбеляза още Иван Костов.
Лидерът на ДСБ обяви, че партията му ще подкрепи в НС промените в правителството. „Няма цена за подкрепата ни. Очакваме двамата министри да постигнат много важни неща. Те имат тежки задачи. От Николай Младенов очакваме като външен минстър да няма друг приоритет освен интеграцията на България в ЕС, което включва и отваряне на европейското финансиране на страната. Той трябва да се включи в този процес, защото има много министри, които знаят английски, но не разбират езика на ЕК, на европейската дипломация и не са адекватни в диалога, което е една от причините за неуспешното засега отваряне на европейските фондове. Николай Младенов трябва и да помогне за гарантиране на енергийната сигурност на страната. Много важна е и задачата на Аню Ангелов, който трябва да се включи активно в изработването на стратегия за националната сигурност и да изработи нова военна доктрина. Той трябва и да дисциплинира колегите си и в министерството, и в армията.”, заяви Иван Костов.
Лидерът на ДСБ е резервиран по отвошение на бъдещия вицепремиер в правителството – Илиян Михов. „Илиян Михов носи едно колебание, едно недоверие с възгледите си по отношение на борда. Той се опитва в момента да коригира позицията си, но не успява. Той казва така:”Курсът, по който ще влезем в еврозоната подлежи на договаряне”. Това не е така. Курсът е договорен. Не подлежи на договаряне този курс. Дебатът за г-н Михов ще бъде труден за правителство, защото той е и промяна в структурата на кабинета, но той засега не излъчва правилните послания”, подчерта Иван Костов.
ДСБ очаква покана от правителството за участие в решаването на ключови въпроси по антикризисните мерки. „Като казваме антикризисна програма отбелязваме, че има напредък на някои места, но се изискват огромни усилия”, коментира Иван Костов и допълни:” Този път ние сме съвсем добронамерени. Не искаме нито да пресилваме нещата, нито да се натрапваме на ГЕРБ, но истината е, че те ни отказаха въобще да дебатираме проблемите на социалната и трудовата политика. Казаха – ще се справим без вас. В тежки ситуации, в условия на криза, отговорността трябва да се носи от повече хора. А така, като се натоварват сами с огромна отговорност, стават крехки за атака”. /БГНЕС/

Станете почитател на Класа