Общинските съветници в София може да останат без заплати

София ще се забави с приемането на бюджета си за 2010 г., а това може да остави общинските съветници без заплати за известно време. Въпреки че проектът на администрацията беше представен още през декември миналата година, той ще бъде гласуван на извънредна сесия на общинския съвет на 4 февруари. Първоначалните намерения бяха бюджетът да бъде приет до края на януари, за да се спази законовият срок.
Според Закона за общинските бюджети те трябва да се приемат до 45 дни след приемането на държавния бюджет. Той е обнародван в Държавен вестник на 15 декември 2010 г., което означава, че софийските общинари ще пресрочат срока с 5 дни. От сдружението на общините също посъветваха местната власт да приеме бюджетите да 2010 г. най-късно до 29 януари, за да не наруши закона. От Столичния общински съвета обаче обясниха, че всичко е наред и забавеното гласуване не нарушава закона. По закон, ако общинарите не приемат навреме бюджета, те трябва да останат без заплати за просроченото време. В случая със София това означава, че не трябва да получават възнаграждение за пет дни.
Проектобюджетът се обсъжда вече трета седмица в комисиите на общинския съвет. Беше организирана и специална дискусия, на която общинарите да дадат препоръките си към финансовата рамка за 2010 г./БГНЕС/

Станете почитател на Класа