Днес митническата администрация чества своя празник

На 26 януари всяка година митническите администрации на 174 държави-членки на СМО организират разнообразни национални събития за отбелязването на първата сесия на Съвета за митническо сътрудничество, съобщават от пресцентъра на Агенция "Митници".
От своя страна, Секретариатът на СМО определя тематичната насоченост на Международния ден на митниците. Тази година честванията на 26 януари са посветени на ефектите и поуките от глобалната икономическа криза - "Митниците и икономическите оператори: подобряване на постиженията чрез партньорство".
Финансовата криза показа твърде ясно, че в един глобален свят никой не може да остане встрани от проблемите.
Затова и урокът, който трябва да запомним е, че няма алтернатива на сътрудничеството между всички заинтересовани страни в международната търговия, както и че бъдещето на всички участници във веригата за доставки е тясно свързано със способността им да работят заедно.
На този фон, митнически и нейните партньори от частния сектор трябва да действат заедно и да се стремят да постигнат по-добро взаимно разбиране на ролята, мисиите, целите и интересите, за да се достигне до взаимно изгодни решения.
Традиция е Международният ден на митниците да се чества и от служителите в Българската митническа администрация.
Сред ежегодните инициативи за отбелязване на Деня на митниците е връчването на сертификати за заслуги на СМО, подписани лично от Генералния секретар на Организацията, г-н Кунио Микурия. Тази година сертификати за заслуги ще бъдат връчени на десет служители на българските митници, които имат особен принос към дейностите на митниците и сътрудничеството им с бизнеса. Също така, с почетен знак на Агенция "Митници" (I-ва и II-ра степен) и грамоти ще бъдат отличени служители на българската митническа администрация за постигнати значими резултати през изтеклата година в разкриването на нелегален трафик на наркотични вещества и на митнически и валутни нарушения, както и за постигнати много добри резултати в цялостната организация на митническата дейност.
На 15 декември 1950 г. в Брюксел се подписва Конвенцията за създаване на Съвета за митническо сътрудничество, която влиза в сила две години по-късно - на 4 ноември 1952 г. Първата официална сесия на Съвета се провежда отново в Брюксел на 26 януари 1953 г. с участието на представители на 17 държави. През 1994 г. Съветът за митническо сътрудничество приема ново име - Световна митническа организация, като по този начин се превръща в глобална междуправителствена организация. Република България се присъединява към Конвенцията за създаване на Съвета за митническо сътрудничество на 4 юни 1973 г. /БГНЕС/

Станете почитател на Класа