Караджова и Чакъров в спор за проблемите в МОСВ

"Проблемът е от няколко дни. Но за мен по-скоро такъв проблем няма. Категорично и ясно искам да заявя, че никога не е укривана, каквато и да е кореспонденция по време на моето управление. Напротив – имали сме много активен диалог с ЕК ." Това каза Джевдет Чакъров, бивш министър на околната среда и водите по бТВ за това дали са укривани писма и колко милиона евро може да изгуби България.
Става въпрос за две теми, свързани с две писма – едното е отправено до одитния орган към МФ от 23 януари, с искане за преглед на документи по програма ИСПА и „Околна среда“, по процедури за пряко договаряне по 7 проекта, което за ЕК е неприемливо. Процедурите са стартирали нормално като открити обществени поръчки, но поради липсата на финансов ресурс, те са били прекратявани и се е преминало към пряко договаряне. Това пък заяви Нона Караджова, министър на околната среда и водите в отговор на Чакъров.
На въпрос как МОСВ е разбрал, че има скрито писмо от предишното ръководство на министерството, тя каза, че според ЕК това е системна грешка, поради което още февруари м.г. се е изисквало от МФ да направи одит на обществените поръчки в МОСВ. По думите на министър Дянков одитният орган е трябвало да направи тези поръчки до септември, но не се е предприело нищо и не е предприет никакъв одит. Одитните доклади по оперативните програми също не са били изготвени. Става въпрос за несвършена работа, още декември 2008г. ЕК е поискала да се направи такъв одит, но никой не е предприел това, добави още Караджова.
Според Чакъров цялата информация по тези процедури е представена на 13 август, 2008 г. където подробно са описани всички процедури по какъв начин са и става въпрос за мерки, цените на които наистина не съответстват. от 22 декември 2008 година МОСВ има становище, с което да подкрепят процедурите, за което сме уведомили и ЕК. Препоръките на ЕК, когато сме се срещали, бяха да се осигури допълнително финансиране, което означава, че от нашия бюджет да бъдат добавени средства, поясни бившият министър.
Ясно е, че начинът на провеждането на обществени поръчки, не е приемливо за ЕК, отговори министър Караджова на нападките на Чакъров, но одитният орган към МФ е трябвало да убеди комисията, че това са правилните поръчки, а това просто не е било направено. В отговор относно ИСПА, тя потвърди, че е вярно, че има сключени договори, но с много слаб контрол на изпълнение на проектите. Едва 40 % по програма ИСПА, а по програма „Околна среда“ е 1% от парите, които трябва да получат от ЕС са били изплатени, съобщи още Нона Караджова. „За тези пет месеца, МОСВ направи това, което ЕК очаква от декември 2008 г. да се направи – и да разработи много правила за програмата, като още август месец бяха установени проблемите.“, възмути се министър Караджова. От друга страна Джевдет Чакъров я обори, като каза, че това категорично не отговаря на свършената работа и няма никакви скрити писма. „Нека да стане ясно, че всички проекти, които Караджова коментира, са били предварително удължени на скрининг от страна на министерството.“, опроверга я той.
Това, което министерството успя да направи за 5 месеца е да се вкарат в ред проекти, да спрем проектите по Оперативна програма „Околна среда“, които не са ефективни и да спрем неефективното харчене на пари, подчерта се Нона Караджова, като съобщи, че в МОСВ е направена пълна реформа на програмата и изрази надежда, че ЕК ще оцени това. /БГНЕС/

Станете почитател на Класа