Икономическите очаквания на българите през януари стръмно се влошават



Мила Григорова, „Галъп интернешънъл“, специално за „Класа“

Над половината от българското население е настроено песимистично към развитието на страната като цяло и загрижено за икономическите перспективи. Това сочат данните от първото за 2010 година национално представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл” за социалните и икономическите нагласи, проведено по поръчка на вестник „Класа”.

През ноември миналата година за първи път отчетохме спад в положителните нагласи и очаквания след парламентарните избори. Негативната тенденция обаче се задълбочава през януари и на практика обхваща мненията по всички трендови икономически въпроси. Обикновено коледните и новогодишните празници са фактор за повишаване на оптимизма и през януари измерваме ефекта на „връщане към реалността”. През януари 2010 г. обаче нарастването на песимизма е малко по-високо от обичайното.

52% от анкетираните са на мнение, че България като цяло върви на зле. Делът на песимистите е нараснал с 6% в сравнение с декември миналата година за сметка на четирипроцентов спад на оптимистите. Разликата между песимизма и оптимизма вече минава 20 процентни пункта.

Оптимизмът е малко по-отчетлив сред живеещите в столицата, хората в активна трудова възраст (25-55 г.) и висшистите. Превес на оптимизма над песимизма отчитаме сред българите с висок социален статус. 50% от представителите на тази група смятат, че нещата в България все пак се подобряват.

Песимистите за страната ни днес надвишават психологическата граница от 50%. Най-притеснени са хората над 55 години, живеещите на село, безработните, както и българите с основно и по-ниско образование

Почти половината (49%) от българите очакват влошаване на икономическата ситуация в страната през следващите дванадесет месеца. Оптимистите са едва 13%. В допълнение на това очакванията на българите за финансовото положение на семействата им също се влошават в последните месеци. Делът на притеснените за семейния бюджет нараства с около 5% спрямо декември миналата година.

Очакванията за ръст на нивото на безработицата в следващите месеца нарастват стръмно въпреки световните прогнози за първи признаци на излизане от глобалната икономическа рецесия. Близо 80% от пълнолетното население очаква нови съкращения и загуба на работни места в национален мащаб. Този тип нагласи се увеличават с повече от 10 процентни пункта спрямо края на 2009 г.
Едва 4% от анкетираните очакват спад в нивото на безработицата през 2010 г.
Като цяло може определено да се твърди, че оттук нататък сегашното правителство ще бъде оценявано не според надеждите, а според конкретните резултати на управлението за обикновените българи


Изследването национално представително, проведено е през първите десет дни на януари и обхваща 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.


Станете почитател на Класа