Сметната палата намира нередности във фонд „Земеделие” и пътната агенция

Тревожни са констатациите на експертите от Сметната палата, които наблюдават фонд „Земеделие”, пътната агенция и Предприятието за управление на дейностите в околната среда.
Председателят на Сметната палата Валери Димитров коментира, че проверките трябва да приключат до края на януари. Докладите по тях ще се представят в парламента. Ако обаче се засекат данни за престъпления, те ще бъдат предавани на прокуратурата. Той не се ангажира с конкретни резултати по одитите преди те да са приключили окончателно.
„Това са огромни системи, много пари се набират и се изразходват. Има определени, меко казано, недостатъци при публичния мениджмънт. Има тревожни констатации. Това мога да кажа само в момента“, каза Валери Димитров.
Що се отнася до „ПУДООС”, предприятието никога не е проверявано, защото за целта е нужно разрешение на парламента. Искано е такова през 2008 г., но одит е разпореден едва миналата есен. „Там ние никога не сме влизали на одит. Практически не е имало публичен контрол върху дейността на това предприятие. Практически обществото не знае какво става вече 6 години в това предприятие“, добави председателят на Сметната палата. През 2010 г. одиторите ще следят основно системите, управляващи евросредства. В сферата на здравеопазването ще проверят Агенцията по трансплантации, ще се инспектира и редът за предписване и ползване на лекарства за злокачествени заболявания. Одиторите ще проверят и антикорупционните програми в съдебната система и МВР. Информация на БНР.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа