Понсен: БГ правосъдието не работи задоволително

Българското правосъдие не работи задоволително. тази констатация направи посланикът на Франция у нас Етиен дьо Понсен. Дипломатът говори на дискусия на Върховния касационен съд и Съюза на съдиите.
Темата на срещата беше за това как да се намери балансът между правата на човека и обществените очаквания за ефективно наказателно правораздаване. Според дьо Понсен този баланс в България е изместен и се създава усещането, че обвиняемите и подсъдимите имат много повече права от жертвите на престъпления. Дали махалото се е върнало в центъра можем да разберем по развитието на конкретни дела, обясни дипломатът и заяви, че за позицията на Франция ще е решаващ изходът от процеса за убийството на студента Мартин Борилски в Париж.Пред съдиите дьо Понсен каза, че подкрепя промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, които правителството внесе в парламента. Той даде пример с въвеждането на възможността съда да разпита полицаят, разследвал даден случай, както и с назначаването на резервен адвокат, ако защитникът на подсъдимия отсъства прекалено дълго и пречи на процеса.
Посланикът на Франция заяви още, че много важна за усещането за справедливост е конфискацията на незаконно придобитото имущество. Той обясни, че във Франция властите отнемат имоти и ги продават още преди срещу собственика им да има влязла в сила присъда. "След това ако се окаже, че е невинен просто му връщаме парите. Но престъпниците, които са готови да влязат в затвора, всъщност най-много ги боли, когато им вземете имотите и парите", заяви дьо Понсен.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа