С фалшиви документи фирми на Мирчо Петков източвали Държавния резерв

С фалшиви документи фирми приближени на Мирчо Петков – Мирчо Циганина е бил източван Държавният резерв. Това заяви свидетел по делото, предаде репортер на БГНЕС.
Свидетелят Тодор Ангелов заяви пред състав на Софийски градски съд, че през 2002 година са закупени над 30 хиляди тона пшеница от Държавния резерв. Условието според търга на резерва е една фирма да не купува повече от 5 хиляди това. По тази причина житото било купувано от пет фирми, приближени на Петков, една на Ангелов и друга на сестра му. Именно фирмата на свидетеля – “БГ снакс” официално изнасяла закупеното жито в чужбина. Купувач била фирмата на сръбския бизнесмен Милован Вушич. Ангелов заяви, че фирмите на Петков са нямали удостоверения за търговия с пшеница от Министерството на земеделието, а ползвали фалшиви документи. Според свидетеля фалшиви били и банковите гаранции, които изисквал Държавния резерв, за да отблокира количества пшеница. Свидетелят заяви, че е познавал подсъдимия Станислав Копаров, бивш шеф на резерва. Съпругата на Копаров работела във фирмата на Ангелов. След назначаването на Копаров за шеф на резерва, по думите на Ангелов Мирчо Петков започнал да го ухажва с предложения за съвместен бизнес. В крайна сметка се стигнало до идеята да купуват пшеница от Държавния резерв през 2002 година. По същество фирмите не купували пшеницата, а получавали отблокирани количества през пролетта със задължението да ги възстановят през септември, обясни Ангелов. Условие на фонда било, че една фирма не можела да придобие повече от 5 хиляди тона. Именно тогава Мирчо Петков заявил, че ще намери още фирми, които да участват в търговете за отблокиране на пшеницата. Ангелов заяви, че тези фирми, въпреки че имали официално свои собственици, реално били управлявани от Мирчо Петков. По думите на Ангелов управителите на тези фирми били хора, които получавали заплати от Мирчо Циганина, който реално управлявал и ръководел тяхната дейност.
Свидетелят заяви, че именно неговата фирма е трябвало да осъществи износа на цялото количество пшеница. По думите на Ангелов фирмите купували пшеницата за 160 – 170 лева на ниски цени през пролетта и реализирали печалба, като възстановявали пшеницата през септември, когато предлагането било голямо. По 10 – 15 лева на тон била чистата печалба. По думите на Ангелов, той се усъмнил в почтеността на Петков през 2003 година, когато станало ясно, че все още не били възстановени количествата пшеница в Държавния резерв. Това задължение бил поел Мирчо Петков, който за това и прибирал по-голяма част от печалбата при операцията. По думите на Ангелов на по-късен етап станало ясно, че Държавният фонд, за да отблокира жито иска 120% банкови гаранции върху стойността на пшеницата. Мирчо Петков успокоил Ангелов с думите, че има човек който да изготвя тези документи. Това бил компютърен специалист с малко име Данчо, който изготвял банковите гаранции менте. Повече от три часа продължи разпита на Ангел Тодоров. Съдебното заседание продължава с разпит на други свидетели.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа