Съдът определи 11 месеца затвор за Малкия Риж

Съдия Георги Иванов от Бургаския районен съд произнесе присъда, с която признава за виновен Симеон Стоянчов по обвинение за хулиганство с особена дързост и цинизъм /чл.325,ал 3 от НК/ и за закана за убийство на длъжностно лице /чл144,ал3 от НК/, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.
11 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим е наказанието по първото обвинение и 2 години пробация е наказанието по второто обвинение на Стоянчов. Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Бургаския окръжен съд. Престоят в ареста от момента на задържането на Стоянчов до момента се приспада от наказанието лишаване от свобода. Днес съдията потвърди и наложената вече най - тежка мярка за неотклонение постоянен арест на Стоянчов. Окончателно присъдата на Малкия Риж ще влезе в сила след произнасянето на Окръжния съд в Бургас. В съдебното заседание днес подсъдимият се възползва от правото си на съкратено съдебно следствие, след като призна всички факти от повдигнатите му обвинения. Съдията уважи искането и освободи от съдебната зала призованите свидетели и вещи лица. В пледоарията си прокурорът по делото поиска 11 месеца и 29 дни лишаване от свобода за Стоянчов по обвинението за хулиганство и 500 лева глоба по обвинението за закана за убийство на длъжностно лице. Защитата на Малкия Риж изтъкна тежката душевна травма от смъртта на брат му Калоян Стоянчов - Големия Риж като причина за невъздържаните хулигански действия на Симеон и ги оцени като несъществени. Симеон Стоянчов поиска съдът да го оправдае по обвинението за заканата за убийство, за хулиганските действия да му бъде наложено минимално наказание.
БГНЕС припомня, че след убийството на брат му Калоян Стоянчев – Големия Риж, по-малкият брат беше задържан за седем денонощия с решение на Бургаския районен съд за това, че е извършил хулигански действия и е стрелял с газов картечен пистолет пред Бургаска фитнес зала.
Часове преди да изтече принудителното му задържане от седем дни в изтрезвителя, Районната прокуратура му повдигна обвинение за закана за убийство към длъжностно лице там и хулиганство с особена дързост и цинизъм. На приятелите на Рижите Бургаският районен съд наложи присъди. Това са Мануел Стоев, Атанас Парушев и Тодор Андонов. Тримата са били заедно с Калоян Стоянчев - Големия Риж, по времето, в което той е бил застрелян от бившия полицай Петко Лисичков, при самозащита. Те бяха обвинени от прокуратурата в едро хулиганство, придружено със съпротива срещу органите на реда, изключителна дързост и цинизъм и закана за убийство заради действията си на 24 септември тази година, когато беше застрелян Рижия. Те са заплашили Лисичков със смърт, като Мануел Стоев е изкарал и нож срещу него. Междувременно Окръжна прокуратура внесе в началото на тази година обвинителен акт срещу Петко Лисичков, който застреля през септември Калоян Стоянчов - Големия Риж. Обвинението срещу Лисичков е за умишлено умъртвяване при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, изразяващо се в несъответствие между характера и опасността на нападението - чл. 119 от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода до 5 години. От прокуратурата съобщиха, че при инцидента Лисичков е използвал огнестрелно оръжие, марка "Glock 17", кал. 9х19, № MLH- 509, причинявайки несъвместими с живота огнестрелни рани в областта на главата и ляв бял дроб. Предстои образуване на наказателно общ характер дело и насрочването му за разглеждане от наказателен състав на Окръжния съд в гр. Бургас.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа