Искат армията да помага при събирането на реколтата

Армията да помага на земеделците при опазването на реколтата. Това предложи вчера премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Конференцията на началника на отбраната, която се провежда в София. Според премиера такава практика е имало през изминали години и особено във време на криза, когато е важно да се стабилизира стопанството в страната, има възможност армията да се включи в тази дейност. Все още действащият министър на отбраната Николай Младенов обясни, че това е идея в зародиш и тепърва предстои тя да бъде дискутирана.
„Постепенно трябва да се премахнат границите между външната и вътрешната сигурност, като се премине към междуведомствени операции и съвместни дейности по целия спектър от рискове за националната сигурност“, каза още премиерът. Като друг приоритет на армията той определи 10% от състава й да участват в реални операции за сигурност.
Пред висшия команден състав на Щаба на отбраната министър-председателят заяви, че финансовото състояние на държавата изисква известни икономии, включително и в сферата на отбраната. „Ако има пари, защо да не ги дадем? Досега парите са харчени за детски градини, столове и розови БМВ-та”, каза Борисов. Според него през последните няколко години са изхарчени близо 1 млрд. лв. за оборудване и въоръжение, които не се използват реално в армията.

Станете почитател на Класа