Съдът ще заседава по дело срещу Асен Друмев

Софийски градски съд ще заседава по дело срещу бившия изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” Асен Друмев, съобщиха за БГНЕС от съда.
Друмев е обвинен по член 203 и 2006 от Наказателния кодекс за престъпление по служба. Съдебното заседание е от 9,30 часа.
БГНЕС припомня, че на 30 юни м.г. година Софийският градски съд (СГС) върна на прокуратурата едно от трите дела срещу бившия изпълнителен директор на Държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ) Асен Друмев. Според съдебния състав държавното обвинение не е изяснило кои са пострадалите лица от престъплението. По това дело Друмев е подведен под отговорност, защото е одобрил незаконно сделка с две плащания в размер на около 600 000 лева към сметките на фирма "Памексвин". Парите са от програма САПАРД, управлявана от ДФЗ, и според прокуратурата с тях е извършено длъжностно престъпление в особено големи размери. Заради тази афера Друмев бе зрелищно арестуван в началото на ноември 2008 година. Тогава прокурорът Андрей Андреев заяви, че Министерството на финансите е получило призовка за заседанието във вторник, но я е препратило на земеделския фонд. "Това поведение на министерството сочи, че пострадалото лице в случая е фондът", коментира обвинителят. Той разкритикува съда за решението му като отбеляза, че ако указанията са били дадени по-рано, е нямало да се стигне до спиране на процеса. Андреев отправи критики и към Министерството на финансите. Според него ако институцията е изпратила свой представител на делото във вторник, делото също е щяло да продължи. Преди обвинителния акт да бъде върнат, Софийският градски съд даде ход на делото. Спирането заради неясноти на процеса доведе и до недопускане на гражданския иск на фонд "Земеделие" за 600 000 лева срещу Асен Друмев. Бившият ръководител на агенция САПАРД вече се сдоби на първа инстанция с 3-годишна условна присъда за сключване на неизгодни договори за наемане на помещения. Съдът одобри и гражданския иск срещу него за възстановяване на нанесените щети от 500 000 лева. Освен този процес Друмев е обвинен и за незаконно одобряване на 14 проекта по програма САПАРД на обща стойност 48 млн. лева. /БГНЕС/

Станете почитател на Класа