Затвориха пътища и училища в Добричко

Зимата се завърна с пълна сила в Добричка област. Обилният и непрекъснат снеговалеж доведе до затваряне на пътища и училища. Почистването на основните пътни артерии бе изключително затруднено, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.
На заседание на Щаба за координация към Областния управител следобед бе решено, че обстановката е усложнена, но засега няма основания за обявяване на бедствено положение. Към 16 ч. бяха затворени пътищата от Балчик за Каварна и Дуранкулак и Балчик- Албена- Оброчище- Кранево, непроходима бе и отсечката Балчик – Ляхово. До 14.30 часа е осигурен хляб до всички населени места. Роторен снегорин разчисти пътя към селата Стражица и Бобовец. Ръководството на крайморската общината е получило разрешение от Генералния щаб на Българската армия за използване на специализирана техника от военното поделение в Балчик за транспортиране на хора и хранителни продукти.
Всички второстепенни пътища в Община Крушари бяха затворени следобед. Проходим бе единствено пътят за Добрич. В Шабленско селата Дуранкулак и Граничар останаха без ток. До 15:30 ч. ел. захранването не бе възстановено. Затруднено е снабдяването на селищата с хляб и най-необходимите продукти. В почистването се включиха войници и техника от Зенитния полигон в Шабла.
Без ток останаха и населени места в Каварненско - Българево, Свети Никола, Камен Бряг, както и квартали на Каварна. В Българево бе прекъснато и водоснабдяването. Положението в Община Каварна в следобедните часове бе изключително критично.
Затворени бяха и всички второкласни и третокласни пътища в общините Ген. Тошево и Тервел. В община Добричка непроходими се оказаха пътните отсечки Енево- Пор. Гешаново- Подслон, Карапелит- Медово- Владимирово, Карапелит- Дрянково- Воднянци- Хитово- Алцек, Владимирово- Бдинци- Вратарите, Победа- Методиево, Стожер- Соколник, Стожер- Дебрене. Пътят от Добрич за Варна бе проходим до 15:30 ч., но от Областно пътно управление информираха, че има вероятност той да бъде затворен, ако се наложи. В този случай ще се поддържа обходният маршрут през Албена и Златни пясъци. Бяха преустановени учебните занятия във всички учебни заведения в общините Каварна, Добричка, Крушари, Балчик и Шабла. Неучебен ден ще бъде обявен и в община Ген. Тошево. Школата ще останат затворени до 21 януари, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование.
Пътните артерии в Добрич са проходими при зимни условия, информираха от общинска администрация. От “А.С.А – Шелле” са почиствали основните улици и булеварди. Недоволни добричлии обаче се оплакаха на няколко пъти в редакцията, че пътните артерии в областния център са много трудно проходими. От Общината допълниха, че след нормализиране на обстановката и спиране на снеговалежа машините ще влязат и в улиците в кварталите. 40 машини на Областно пътно управление почистваха и опесъчаваха в цялата Добричка област.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа