Цветанов: Има около 250 – 300 човека, които тормозят обществото и страната

Около 250 - 300 души тормозят обществото и страната като цяло, като сред тях има знакови лица от престъпния свят. Не е имало адекватни действия от страна на правоохранителните органи към тях. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който присъства на национално съвещание на ръководството на МВР, предаде репортер на БГНЕС.
Данните станаха ясни, след като вътрешният министър получи обобщените доклади на ОД на МВР от страната и окръжните прокуратури относно криминогенната обстановка. Отчита се, че на някои места има определени престъпни лидери, които при преместването на тяхната дейност в друг район на страната, това не е било отчетено от областните директори на МВР. Областните структура на правоохранителните органи, както и окръжните прокуратури ще изготвят месечни отчети, в които ще описват свършеното от тях по отношение на лицата от криминалния контингент. Ще има конкретни срокове и конкретни действия, обеща Цветанов. От своя страна Цветанов посочи предоставена му справка от ОД на МВР, според която на територията на определен район в последното тримесечие на миналата година са обезпечени с преписка на МВР двама престъпни лидери, за които са изведени данни, че пласират всякакъв вид наркотици. Той посочи и пример, при който са описвали лидер на престъпна група с голям потенциал за извършване на престъпна дейност, за когото е трудно да се съберат достатъчно доказателства за образуване на досъдебно производство. В друг доклад е посочена наркоразпространителна група, за която се твърди че няма връзка с други престъпни групи от други градове на страната. Премиерът Борисов също посочи справка, в която е описана местна престъпна група с много висок потенциал. Няма да има никакъв компромис към никой от управляващите, обеща премиерът и заяви, че именно съвместните действия на прокуратурата, данъчните и МВР ще накарат сегашните министри, областни управители и кметове да се плашат и да не се опитват да правят същото, като техните предшественици. „Искам от прокуратурата да пресира властта”, заяви категорично премиерът и допълни, че трябва да станем от най-корумпираната и сочена с пръст в Брюксел държава - пример за останалите страни. Ангажиментът към прокуратурата е изпълнен, дали сме сгради, оборудване и заплати, а от тях очакваме резултати, заяви още Борисов. Той подчерта, че срещу тези 250 - 300 души има около 70 хиляди прокурори, следователи, полицаи, разузнавачи и агенти на ДАНС, които да им противостоят. Това трябва да е последния път, в който го споменаваме, заяви той по повод посочения брой на знакови престъпници у нас. Тези 250 – 300 имена не са от днес, а са известни от предишното правителство и е имало време да се работи срещу тях, но това не е направено, подчерта премиерът. "Не може МВР да се справи отведнъж. Ако сега не пресечем това- няма да има механизъм, с който да бъде променено това, което имаме в страната в момента", допълни Цветанов.
"Ако не можем да се справим с тях за една година, значи нещо не е наред", заяви главният прокурор Борис Велчев. Той се ангажира, че в близките месеци престъпните босове, които тероризират страната на национално и на местно ниво ще ограничат своето влияние и и ще бъдат изправени пред съда. „За съжаление престъпната си дейност те не развиват пред достоверни свидетели, за съжаление, за да можем да я докажем, трябва да разчитаме на показанията от същите криминални кръгове, но това е неизбежно”, изтъкна още Велчев. 2010 е година, в която не можем повече да се оправдаваме, заяви още главният прокурор. Той подчерта, че прокуратурата има абсолютното съдействие на МВР и на ДАНС и има възможността и волята да сложи край на организираната престъпност. Велчев обясни, че през последните години е направено не малко, но недостатъчно. Има натиск някои определени лица да бъдат оставяни в ареста, аз го правя, подчерта Велчев. Има една категория лица, срещу които трябва да се работи много агресивно, категоричен бе главният прокурор.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа