Томов ще съди виновниците за фалита на „Кремиковци”

Ясно беше, че се целеше ЦСКА да бъде продаден на фирма, близка до БСП – беше избрана фирмата „Титан”. Това заяви Александър Томов в Софийски градски съд, където тече делото срещу него за нанесени щети на ЦСКА и „Кремиковци”, предаде репортер на БГНЕС.
Томов посочи, че на него многократно му е било казвано, че трябва да продаде клуба на „Титан”. Той отказа да уточни откъде е дошъл натискът върху него, тъй като става дума за „официални лица”. Томов посочи, че в сряда по време на пресконференция възнамерява да обяви имената на хората, срещу които ще заведе дела заради фалита на „Кремиковци”. „Това, което аз твърдя е, че в тази страна при кликата на Станишев имаше политическа мафия”, каза Томов и допълни, че не е наясно дали бившият премиер е знаел за наличието на такава структура. Александър Томов заяви, че с процеса срещу него се цели да се прикрият истинските виновници, довели ЦСКА до сегашното му състояние. Томов коментира влизането на „Титан” в общината. „Аз не обвинявам „Титан” освен в едно – че не плащат. „Титан” си следват интереса, възползват се от ситуацията. Това, за което аз съм информиран е, че инициаторът на тяхното влизане е Георги Станишев, брат на бившия министър-председател Сергей Станишев.
БГНЕС припомня, че Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за присвояването на около 5 млн. евро от Александър Томов и Александър Гарибов в средата на юни 2008 година. Това става, след като в началото на месеца от Лицензионната комисия на БФС обявяват, че ЦСКА няма да получи лиценз от УЕФА за участие в евротурнирите. Тогава се разбира, че клубът дължи на Националната агенция за приходите 900 хил. лева. В началото на юли прокуратурата повдига обвинение срещу бившия президент на футболен клуб ЦСКА Александър Томов за длъжностно присвояване на 3.5 млн. евро. На 27 ноември 2008 година Софийска градска прокуратурата повдига второ обвинение срещу Александър Томов. То е за присвояване в особено големи размери и длъжностно престъпление, с които комбинат „Кремиковци” е ощетен с 29 млн. лева. Заедно с Томов са обвинени директорът на "Финметал" Божко Бонев и членът на управителния съвет на "Кремиковци" Иван Иванов. Иванов е пуснат на свобода срещу гаранция от 10 хил. лева, а Бонев срещу 3500 лева. Второто обвинение срещу Томов e и относно извършени разпоредителни сделки с хвостохранилище на комбината. Общите щети, нанесени на ФК „ЦСКА” и металургичен комбинат „Кремиковци”, са за около 36 милиона лева. Ако се докаже вината на четиримата, могат да получат наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода. Срещу четиримата са повдигнати по две обвинения – за длъжностно присвояване и за документно престъпление.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа