Станишев: Ще се влоши качеството на военните сили

С промените в Закона за отбраната и въоръжените сили ще се доведе до влошаване на качеството на редовия състав на военните сили и до редуцирането му, заяви председателят на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев, предаде парламентарния репортер на БГНЕС.
С вече гласуваните на първо четене промени в закона целият социален модул почти изчезва. Много от придобивките и правата на българските военнослужещи отпадат или се деформират неузнаваемо, подчерта Станишев. Според него това, което се планира е рязкото намаляване на броя на служещите в българската армия. Неговият колега Ангел Найденов изтъкна,че се променя една трета от закона, като интеграционният модел, който се въвежда води до дисбаланс между военния министър, неговия политически кабинет и началника на отбраната. Премахват се всички текстове за обвързана компетентност, т.е на съгласуване на решенията на военния министър с началника на отбраната. Така началникът на отбраната се превръща в чисто декоративна фигура, изтъкна Найденов. Създава се силна демотивация на българските военнослужещи и отпадат почти всички стимули за осъществяване на военна служба, каза още той. С промените се нанася сериозен удар върху военнообразователната система в България, подчерта от своя страна депутатът от КБ Румен Петков.
Лидерът на БСП Сергей Станишев сподели и мнението си относно поетапното намаляване на ДДС. Според него подобна промяна няма да доведе до сериозно подобрение на бизнес климата, но ще утежни бюджета. Разбирам ,че министър-председателят не е икономист, но тази идея е вредна, изтъкна Станишев.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа