400 протестират пред НС срещу Закона за електронните съобщения

Пред НС има около 400 протестиращи срещу Закона за електронните съобщения (ЗЕС), който според тях, позволява безконтролно следене в интернет и на мобилните оператори. Протестиращите скандират - "Аз не съм терорист.", предаде репортер на БГНЕС.
Някои от тях носят значки, на които е написано „България не е Биг Брадър“, светлоотразителни жилетки на чийто гърбове пише „Аз не съм терорист“ и „ www. МВР.НЕТ“ Сред присъстващите на протеста бяха забелязани Минчо Спасов и Милен Велчев от НДСВ, както и лидерът на СДС Мартин Димитров. Пред БГНЕС някои от протестиращите заявиха, че промените в закона са абсурдни и се надяват, че с протеста ще помогнат за промените в закона. Ако това все пак не стане, ние няма да се откажем, заявиха протестиращите.
"Очакваме министър-председателя да подпише документ, в който да оттегли законопроекта за ЗЕС." Това заяви Минчо Спасов, от НДСВ, който е сред присъстващите на протеста пред Народното събрание.
Според Спасов промените в ЗЕС отменя чл.34 от Конституцията. Искаме да покажем на хората в парламента, че това не може и не бива да стане. Спасов заяви, че не е водил разговори за оттегляне на законопроекта с премиера Борисов. „По-скоро той трябва да се консултира, с който юрист иска, който да му обясни какво пише в чл.34 от Конституцията.“ заяви Спасов. Друг член на НДСВ Милен Велчев пък посочи, че очаква да се постигне вариант на закона, който е в синхрон с правилата на ЕС и да запази свободите на българите. Според него има редица текстове в закона, които противоречат на тези в ЕС. „Не искаме България да бъде „Биг Брадър“, пък заяви Мартин Димитров, лидер на СДС. „Има само една партия в България, която спря на няколко пъти опитите за такова масово подслушване и това е СДС. Димитров посочи, че ще бъде направено всичко възможност да се спре следенето в интернет. Той обясни, че СДС вече са готови с предложенията си за промени за ЗЕС между Първо и Второ четене. Той посочи, че законопроектът за ЗЕС вероятно няма да бъде оттеглен, както предлага Минчо Спасов, затова е по-добре да има готови предложения за промени.
Част от протестиращите отиват към Министерски съвет, където възнамеряват да връчат на премиера готова декларация, с която се оттегля законопроекта за електронните съобщения. Асен Генов, който е сред организаторите на протеста заяви, че се надява оттеглянето да стане факт. Ако това не стане Генов заяви, че протестиращите ще продължат да бранят гражданските си права с всички позволени от закона начини. Мария Капон от ЕНП, която също е сред активистите на протеста, се пошегува, че при Бойко Борисов всичко е възможно да се случи, когато бе попитана дали смята, че той ще подпише документ, с който законопроекта да бъде оттеглен. На протеста беше музикантът Васко Кръпката, който изпълни песента „Имам вирус“

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа