Антон Кутев: Аз лично съм „против” следенето в Интернет

Предишното НС не прие Закона за подслушването. Беше организирана гражданска подписка „против” подслушването и следенето. Аз лично съм против това следене в интернет и смятам, че това не е само български, но и европейски проблем. Това каза по бТВ Антон Кутев, депутат от Коалиция за България в коментар на темата: „За” и „против” подслушването на МВР или как ще ни следи в мрежата.
Страшното е, когато държавата започне да злоупотребява с информацията, която има за всеки гражданин. Проблемът според Кутев е, че по този начин се ограничават правата на гражданите и дори и да се махнат недостатъците на закона, той пак е неприемлив, тъй като лишава от много права и свободи българските граждани. Според адвокат Александър Кашъмов, от "Програма Достъп до информация” в момента в напредналите страни в Европа се поставя под въпрос самата директива за следенето в мрежата. Дали става въпрос за тотален полицейски контрол, Кашъмов смята, че в България данните се пазят по 12 месеца и всеки може да бъде проследен с кого и кога е говорил и всъщност това е големият проблем.
Злоупотреби няма начин да няма, в която и да е демокрация, добави още Кашъмов. Според него най-големият проблем е именно интерфейсът. /БГНЕС/

Станете почитател на Класа