Тараканов: Недоволни от проекта Бургас-Александруполис има

Новото българско правителство, дошло на власт това лято, заяви, че преразглежда своите ангажименти в съвместните с Русия енергийни проекти. След това се появиха страхове, че руско-българско-гръцката тръба Бургас-Александруполис няма да бъде построена. Неотдавнашната декемврийска среща на акционерите също не внесе повече яснота по този въпрос. За плановете и сроковете на реализация на петролопровода Бургас-Александруполис, дали той ще бъде конкурент на проекта Самсун-Джейхан и за хода на преговорите с партньорите интервю за „РБК Дейли“ даде генералният директор на Trans-Balkan Pipeline B.V. Александър Тараканов.

РБК Дейли: Доволен ли сте от резултатите от българско-руската междуправителствена комисия, която се проведе в София на 10-11 декември?
Александър Тараканов /АТ/: Да.
РБК Дейли: Какво в този проект не устройва България?
АТ: По този въпрос в медиите се появяват съвършено различни мнения. Има официална позиция, фиксирана в протокола: страните ще съдействат за развитието на проекта. Ние се опираме на това. Да, недоволни от проекта има. Мисля, че във всеки подобен проект всичко се развива по подобен сценарий. Не мога да кажа, че с България всичко върви както би ни се искало, но диалогът с управляващите в страната е доста положителен. Ние разбираме, че на власт дойде ново правителство и им е необходимо още време да изучат въпроса за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис.
РБК Дейли: Съдейки по неотдавнашните изказвания на българските ръководители, тях не ги устройства разпределението на дяловете в проекта, получаването само на дивиденти и това, че петролопроводът за тях е единствено транспортен проект...
АТ: Бургас-Александруполис не е просто търговски проект. Той се реализира въз основа на междуправителствени споразумения. Това е закон, одобрен от парламентите на всичките три страни. В него са установени всички права и задължения на страните. Ако някой има свои предложения, то съществува съответната процедура за тяхното разглеждане. Освен това по отношение на България ще действа транзитно споразумение, според което страната ще получава пари от първите дни на транспортирането. Сега седем-осем български компании се занимават с проекта, а когато започне строителството, пари ще се харчат също в България /155 км от трасето ще преминава през българска територия - „РБК Дейли“/. След завършването на проекта ще има необходимост от обслужването на тръбата, а това означава създаването на допълнителни работни места в страната. Що се отнася до дискусията, дали тръбопровода за София ще се превърне в инфраструктурен или петролен, ще зависи от самите българи. Ако те имат някакви предложения за модифицирането на проекта Бургас-Александруполис, нека изпратят съответните молби в съответните инстанции.
РБК Дейли: С гръцките партньори има ли някакви разногласия по проекта?
АТ: За Александруполис това е нов и достатъчно крупен и сериозен проект. Естествено, има определена група хора, които негативно се отнасят към нето, но ние постоянни им показваме и разказваме за проекта. С местните власти имаме взаимно разбиране и според мен с тях вършим много продуктивна работа.
РБК Дейли: България иска да направи екологична експертиза на проекта?
АТ: Не те искат да направят екологичната експертиза, а ние сме задължени да я проведем по закон. Това беше поставено в центъра на внимание още от самото начало на реализиране на проекта. Освен техническите документи ние сега подготвяме целия комплект документи за провеждане на екологичната експертиза. Уведомленията за тяхната ратификация в министерството на екологията и водните ресурси на България също както и в съответното гръцко ведомство беше предадено още през март. Около март-април следващата година ние ще им връчим вече пълния комплект документи.
РБК Дейли: Колко време ще отнеме тяхното разглеждане?
АТ: Според закона това отнема от четири до шест месеца. Ако започнем от подаването на ратификацията и завършим с издаването на самото разрешение, тогава се получава около година и половина.
РБК Дейли: Кога ще бъде готова техническата и икономическа обосновка на проекта?
АТ: Техническата и икономическа обосновка на проекта е на одит в България, Гърция и Русия. Ние предадохме цялата техническа част, всички така наречени пет пакета. През януари ще пристъпим към обсъждане на окончателните варианти на тези документи. Предвиждаме да одобрим в края на март техническата и икономическа обосновка на проекта.
РБК Дейли: Какви са сроковете за строителство на петролопровода?
АТ: Планирахме да започнем строителството в края на 2010 г. Главно това засягаше закупуването на оборудване, за което бе необходимо по-дълго производство. Сега, за да се отдели по-голямо внимание на екологията на проекта, се наблюдава не изоставане, а удължаване на проекта. В тази връзка началото на строителството се измести за началото на 2011 г. От 18 до 24 месеца ще отнеме строителството, този срок ще зависи от синхронизацията на работата с партньорите през следващата година. Впрочем, ние можем да пристъпим към изпълнението на редица дейност, свързани основно със земята, независимо от другите документи.
РБК Дейли: Каква ще бъде цената на проекта Бургас-Александруполис?
АТ: Ние вече имаме индикативна цифра, но, тъй като тя все още до край не е обсъдена, не бих желал да я обявявам за момента. Дайте ни месец. Няма нищо удивително там. Единственото е, че ще ни се наложи да похарчим повече за морската част, във връзка с това, че ние отново решаваме екологични въпроси и в Бургас, и в Александруполис. Ще изградим тръбата колкото е възможно по-далеч от брега, а това са съществени разходи.
РБК Дейли: Каква ще бъде схемата за финансиране на проекта?
АТ: Има базов принцип, който е фиксиран в междуправителствените споразумения – това е проектното финансиране. Вторият принцип – пазарните тарифи. Сега върви дискусия между акционерите затова, как да се съвместят тези два принципа.
РБК Дейли: Има ли гаранции за запълването на тръбата?
АТ: В момента ние обсъждаме този въпрос с руските акционери в проекта: „Транснефт“, „Роснефт“ и „Газпром нефт“. Освен това, е известно, че Казахстан е изразил заинтересованост от доставките на петрол, когато подписваше меморандума за разширяване на КТК. Затова въпросът не е лесен и е в дневния ред на акционерите.
РБК Дейли: Как ще се образува тарифата за транспортирането на петрола по тръбата?
АТ: В съответствие с междуправителственото споразумение тарифата ще се установява от компанията след съгласуване с всички акционери. Тук има два компонента, от които ние сме длъжни да вземе предвид. Първо, тарифата трябва да бъде пазарна. И второ, тя трябва да зависи от нашите разходи както операционни, така и капитални. Естествено, от тази гледна точка сега е много трудно да се конкурираш с проливите. Все пак това са естествени пътища, а Бургас-Александруполис – изкуствен, плюс две товарително-разтоварителни дейности. Но петролните компании се нуждаят от стабилни цифри и стабилна работа.
РБК Дейли: Според вас, турският проект Самсун-Джейхан конкурент ли е на петролопровода Бургас-Александруполис?
АТ: А това е лошо ли е? В този регион в момента съществува само един маршрут – през проливите Босфор и Дарданели, заради което петролните компании имат проблеми. Така например, в периода от 18 до 29 ноември проливите се затварят заради мъглите, и подобна ситуация се случва всяка година. Затова появата на един или два маршрута само ще повиши конкуренцията в региона. Освен това Русия е подписала меморандум за взаимно разбирателство за тръбопровода Самсун-Джейхан и въпросът за него само се проучва. При това по проекта Бургас-Александруполис има окончателно решение и се подготвят необходимия пакет документи.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа