БЛС: Предвиждаме листи на чакащи за болнична помощ

Соня Стамболийска

През следващата година достъпът до болници и до специалисти ще бъде затруднен и очакваме да има листи на чакащи. Това заяви вчера в Министерството на здравеопазването председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов след подписването на Националния рамков договор (НРД) за 2010 г. Договорът бе ратифициран от управителните съвети на БЛС, Българския зъболекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той бе преподписан и от министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев. „Причината за листата на чакащи са недостатъчното финансиране, рестрикцията в броя на направления при специалист, както и известната неяснота при сключването на договори с болниците“, коментира Райчинов. Той припомни, че за 2010 г. с 800 хил. лева са намалени средствата за направления за следващата година. Председателят на БЛС обясни, че проблемът ще засегне възрастното население и напливът ще бъде за добрите болници, които може да нямат възможност да поемат всички пациенти. По отношение на тримесечните делегирани бюджети на лечебните заведения Райчинов заяви, че те ще се определят изцяло от НЗОК. „Твърдо се надявам, че тези делегирани бюджети няма да бъдат окончателни, защото никой не може да предвиди колко и какви заболявания може да има“, допълни Райчинов. За 2010 г. се предвижда да отпадне акредитацията като изискване за сключване на договор със здравната каса, но всяка болница, която иска да работи с обществения фонд, ще е задължена да публикува списък с консумативите, които не се покриват с публични средства и цените им. „Не бих могъл да кажа, че това е добрият договор, този, който лекарите биха искали да сключат, защото той не е особено променен в сравнение с предишните“, каза още Райчинов.
През следващата година децата ще имат неограничен достъп до педиатър, за което са заложени допълнително 4 млн. лева. „За болничната помощ също ще има допълнителни стимули за лечение на деца, които ще бъдат подписани с анекс през 2010 г.“, коментира здравният министър д-р Божидар Нанев.
Детското здравеопазване ще бъде приоритет и при денталната помощ. „За нас този договор е добър, защото специализираната детска помощ започна да се откроява“, заяви председателят на БЗС Николай Шарков. Общо за дентални дейности през 2010 г. са предвидени 91 млн. лева.
През следващата година НЗОК ще плаща по-високи цени по 32 клинични пътеки, сред които урологични, неврологични, кардио пътеки и други. Средното увеличение при тях ще е между 5 и 20%. „Средствата за пътеките ще дойдат за сметка на некоректните хоспитализации, които са около 30-35%“, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев. През 2010 г. броят на клиничните пътеки ще се увеличи от 298 на 304. Също така са включени 16 пътеки за долекуване и три за продължително лечение. Те са за онкологични, сърдечносъдови, белодробни заболявания, както и за проблеми на централната нервна система.

Станете почитател на Класа