Кризата ударила доходите на богатите

Александър Сивилов

От 7% на 2% са намалели българите, които определят доходите си като високи. Това обяви вчера социологът проф. Михаил Мирчев по време на представянето на представително изследване „Обществени нагласи в края на 3-тата година от членството на България в Европейския съюз“, поръчано от евродепутата от левицата Илияна Йотова. Според социолога
значително са се увеличили хората, които смятат, че получават недостатъчно пари и са бедни. Те вече са 13%, докато преди три години са били 9%. Българите със средни доходи запазват позициите си съответно с 45%.
В проучването е обърнато внимание и на икономическата криза, която засегна света. Според Мирчев 4% от хората у нас смятат, че криза въобще няма. С „Не е тежка криза – само така се говори” са отговорили 8% от анкетираните; „Има криза – но не е много тежка” смятат 32%; а 56% са категорични, че „Кризата наистина е тежка – връща ни много назад”.
„Около 3 млн. от хората у нас са усетили кризата и са се стреснали от нея, докато другите 2 млн. нямат промяна в жизнения стандарт“, коментира Мирчев.
Според 10% от българите кризата вече е свършила.17% от запитаните твърдят, че тя ще продължи още една година, за 40% - кризата ще приключи до 2-3 години, а 31% виждат края и до 4-5 години.
„Българинът е мобилизиран в хоризонта 3-4 години напред да оцелее“, коментира социологът.
Изследването показва, че 8% от българите са искали в последната година да работят за някоя мутренска организация, но не са успели. На въпрос дали анкетираният или някой от семейството му е работил в мутренска организация през последната година посочените отговори са: „Да – като основна работа” – 1,6%; „Да – допълнителна работа” – 3,4%; „Не – въпреки че имахме желание” – 8%; „Не – не желая” – 87%.
Социолозите са стигнали до извода, че няма съществена разлика в нагласите на хората по отношение на това дали са оптимисти или песимисти за България от 2007 година насам - големи оптимисти са 12%; „Общо взето съм оптимист” са посочили 50% от запитаните; „Общо взето съм песимист” – 31%; „Голям песимист” – 8%.
„Оптимистите в малките населени места намаляват. Върви се към умерен оптимизъм у нас“, коментира Мирчев.
46% от анкетираните се тревожат за своето бъдеще, а много се страхуват за бъдещето си 8%, показва изследването. На въпрос дали успяват в живота 9% са дали отговор „Да”, 54% – „По-скоро да”; 30% - „По-скоро не”; 7% - „Не”. „Тези данни са почти еднакви през изминалите 3 години въпреки кризата сега. Но това може би се дължи на факта, че българите са си все в криза“, каза социологът.
Той допълни, че сред пътуващите в чужбина българи има съвсем лека тенденция на свиване. На въпроса колко пъти пътувахте в чужбина през последната година отговорите са: „веднъж“ – 16%; „2 пъти“ – 5%; „3 пъти“ – 1; „4 пъти и повече“ – 2,5; „не са пътували“ – 76%.
Мирчев беше категоричен, че не може да се очаква голяма вълна на обратна емиграция от български граждани, които са заминали на Запад. Според анкетираните 9% от заминалите в последните 4 години ще се върнат. В страната ще се върнат и 18% от заминалите по-отдавна. Няма да се върнат заради кризата в България 89% от заминалите през последните 4 години и 77% от заминалите преди това. Този факт може да се обясни с това, че заминалите през последните 4 години все още не са се адаптирали.
„23% от българите и техните семейства са имали полза от членството на България в ЕС“, заяви Мирчев. 39% от запитаните са казали, че не са имали нито полза, нито вреда от членството. Отговор „Имахме полза и вреда” са дали 7% от анкетираните. Вреда от членството на България в ЕС са имали 15% от участвалите в изследването. Данните сочат, че за 40% от българите дали България е в ЕС, или не е все едно.
„Партия ГЕРБ е минала върховата си точка и е тръгнала в обратна насока“, каза още социологът. Запитани за коя партия биха гласували, ако изборите бяха днес, анкетираните са отговорили, както следва: 31% за ГЕРБ (срещу 35% преди 3-4 месеца); 11% за БСП (срещу 12% от лятото насам); 5% за ДПС (5% и преди 3-4 месеца); НДСВ – 0,4% сега срещу 0,5% преди 3-4 месеца; за „Атака” по 5% и сега, и преди; 1,5% за СДС (срещу 1,6% преди 3-4 месеца); за ДСБ – 2,8% сега срещу 3% преди 3-4 месеца; 1,6% за РЗС.
„БСП се намира в положението от 1997 г. Вероятно рейтингът на БСП няма да падне под 11%, ако не се разцепи на няколко партии“, коментира Мирчев. Той обясни, че най-голяма част от българите се определят като центристи и те съставят ядрото на ГЕРБ. В партията 3% се определят за ляво мислещи, а 49% за центристи и 46% за десни.

Станете почитател на Класа