Изпратихме мъдреца Коко Азарян

Днес стотици приятели и почитатели на големия режисьор, педагог и човек Крикор Азарян се разделиха с този истински мъдрец в театъра и живота.
Човек с изключителни демократични убеждения, пловдивчанин, арменец и българин, гражданин на света. Малко хора са казвали лоша дума за него, но е имал и огорчения като онова, когато беше отстранен като преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Но той намери своите нови студенти в Нов български университет и надживява огорчението си. Както надживяваше и болестта и успя въпреки всичко да осъществи мечтата си да постави трилогия по пиесите на Чехов „Чайка“ в Театър „Българска армия“, „Три сестри“ в Младежкия театър „Николай Бинев“ и „Вишнева градина“ в Народния театър „Иван Вазов“. БГНЕС успя да снима последната пресконференция и репетиция на Коко, както го наричаха всички приятели, в Народния театър „Иван Вазов“ за „Вишнева градина“.
Иначе днес преминаха стотици хора през фоайето на Театър „Българска армия“, който си остана скъпият дом за твореца. Българските интелектуалци са много, но малко са мъдреците. Коко беше мъдрец, каза специално за БГНЕС бившият президент Петър Стоянов на поклонението пред големия български режисьор Крикор Азарян. Освен Петър Стоянов дойдоха съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов, депутатите Димо Гяуров, Асен Агов, Стефан Данаилов, председателят на НДСВ Христина Христова, министърът на културата Вежди Рашидов и много други. Актьорът Милен Миланов, председател на фондация „А'Аскеер“ и близък приятел на Азарян прочете съболезнователни телеграми от президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, от министъра на отбраната Николай Младенов и на културата Вежди Рашидов. Татяна Лолова припомни една арменска поговорка, на която я е научил Коко - „Да ти взема болката“. И той го правеше, каза голямата актриса. Стефан Данаилов пък разказа за няколко кратки обаждания към него от страна на Коко в тежък за актьора и политик момент, в който наистина му е помогнал в криза. Всички си спомняха за Коко като за голяма личност и професионалист, като за душевен човек с доброта и чувство за хумор. За актрисата Александра Сърчаджиева, която играе главната роля в „Чайка“ от Чехов в постановката на Азарян в Театър „Българска армия“, уроците на големия режисьор и човек са били не само на сцената, но и в живота. „Колкото и да е тежък този момент, хубаво е, че има такава опашка от хора да изпратят Коко“, каза философът и театровед Георги Каприев. „Този път ти влезе през централния вход, нещо което толкова не обичаше“, каза във фоайето пред ковчега на Коко Азарян директорът на Театър „Българска армия“ Митко Тодоров.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа