Пет от 17 експертизи по случая „Крумовград” са готови

Получени са заключенията по 5 от общо 17-те експертизи, назначени от Окръжната прокуратура в Кърджали по случая с взрива в социалния дом в Крумовград, убил трима от питомците, предаде кореспондентът на БГНЕС.
Трите съдебномедицински експертизи са доказали, че причината за смъртта на децата е именно взривът, който избухна в ръцете на момчетата в стаята им в комплекса за социални услуги на 5 декември малко след 14 часа. Окръжният прокурор Светлозар Лазаров разкри, че е имало съмнения за употреба на алкохол от децата, тъй като при една от аутопсиите се е усетила миризма на мастика. Назначена е била химическа експертиза, според която в кръвта на децата не е установено наличието на алкохол. „Щеше да бъде ужасно, ако някой преди това ги е черпил с мастика, косите ми настръхват. Най-вероятно са пили някакъв сок, а после ферментациите в организма са причинили миризмата”, посочи обвинителят. Петата експертиза е констатирала здравословното състояние на парнаджията Хамди Али. Той бе на лечение под полицейска охрана в кърджалийската болница, след като опита да се самоубие с нож в корема. Предстои да бъдат приключени още 12 експертизи. Според прокурора Лазаров „най-важната от всички обаче е тази от ДОТИ за вида на взрива и какъв е този военен боеприпас, бил ли е на въоръжение в нашата армия или е чуждо производство и се е оказал тук експериментално”. Наложително било да се проследи движението на боеприпасите след закриването на военното поделение. „Ако открием достатъчно материали и съберем достатъчно данни, ние ще ги изпратим във Военната прокуратура. Очевидно, на книга при закриването на военните поделения всичко е в ред, друг е въпросът дали всяка една от тези части или военни изделия са унищожени. Всичко от нашите поделения е пращано за ликвидиране на полигона в Змеево”, посочи Лазаров. Ако експертизата на ДОТИ не приключи в двумесечния срок на разследването, прокуратурата е готова да поиска продължаване на срока на разследването с още 2 месеца. На парнаджията Хамди Али, освен медицинската експертиза, е в ход и психиатрична. Адвокатът му Марин Марковски е поискал допълнителна експертиза, която да установи дали срещу него не е упражнявано насилие. Обвинителят определи това искане като „пълна фантасмагория, особено след 10-дневния престой на Хамди в болницата”. Той разкри още, че след пристигането на Марковски в болницата в Кърджали, парнаджията отказвал да говори пред разследващите.
Окръжната прокуратура не е внесла жалба в Апелативния съд в Пловдив срещу решението на кърджалийския съд, с което мерките „задържане под стража”, наложени спрямо четиримата обвиняеми по случая бяха отменени в „подписка” /за директора и двамата възпитатели/ и в „парична гаранция” /за парнаджията/. Причината, според Лазаров, била в крайно остарелия НК, който е от 1968 г. и урежда обществени отношения отпреди 50-60 години. „Само по отношение на Хамди приложихме забраната да напуска пределите на страната. Но по силата на този НК трудничко може да изгради прецизно обвинение срещу него. В момента обвинението му е повдигнато по член 338, но по-вероятната квалификация е член 339 от НК, събираме доказателства. В много от текстовете има изискване обвиняемият да има определено длъжностно качество и в това си качество да е нарушил закона. В дома му са намерени доста опасни материали, които дори да са учебни, имат две конски сили, а това къса ръце”, подчерта обвинителят. Той каза още, че съществува вероятност производството срещу обвинения възпитател Красимир Терзиев да бъде прекратено. „Има неизяснени въпросителни около Красимир Терзиев – дали обвинението срещу него ще издържи. Твърде вероятно е производството срещу него да бъде прекратено, това е един от вариантите, защото той е приемал смяната, а в този момент е избухнал взривът. Обвиняваме някого, когато имаме неоспорими доказателства, няма да вкарваме невинни хора. Да, три деца са мъртви, не може да няма виновен”, посочи Лазаров. Сестрата на убития на място Дженгиз - Айше е излязла от шока и е разпитана пред съдия. Разследващите обаче са били принудени да изчакат разрешението на психолозите за това.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа