ВСС уволни Николай Маджаров, като заместник-председателя на СРС

Николай Маджаров е дисциплинарно наказан - освобождаване от длъжност, като заместник-председател на Софийски районен съд. Това решение на ВСС съобщи Галина Захарова, член на съдебния съвет, предаде репортер на БГНЕС.
Решението на ВСС е за дисциплинарни нарушения, извършени от Маджаров, който с действията си е уронил престижа на съдебната власт. За решението са гласували 19 членове "за", 2 с "въздаржал се" се и 1 "против". Табелата, скандалните черни прашки, не е била могла да стане достояние на случайните граждани, установила още проверката. Увеселенията в заведението "Мале, мале" са ставали след 17 часа, след работно време на СРС, установила още проверката на ВСС. До изтичането на мандата на Маджаров остава по-малко от една година - той бе избран на 5 ноември 2005 година.
На заседанието бяха разгледани и три предложения за дисциплинарни наказания от Инспектората към ВСС. Според предложението съдията от Софийски районен съд Станчо Димов бе предложен да бъде наказан с 10% удръжки от месечната си заплата за шест месеца за неспазване на срокове. Подобно предложение за наказание бе и за неговият колега от СРС Върбан Върбанов - 10% глоба от месечната му заплата за шест за месеца за системно неспазване на срокове. Наказание "порицание" бе предложението на Инспектората за Андрей Дечев от Районен съд - Видин.
Последното заседание на ВСС за 2009 година продължи повече от 6 часа. Висшия съдебен съвет разгледа над 65 точки.
БГНЕС припомня, че в началото на септември Висшият съдебен съвет започна дисциплинарно дело срещу заместник-председателя на Софийския районен съд Николай Маджаров. Той се прочу с това, че е организирал всеки четвъртък в брачната колегия частния чалга клуб "Мале, мале". Производството срещу него е и за куп негови нарушения, докато е бил и.д. председател на СРС. Ревизия установи, че липсват монитори за компютри, изнесени една събота неясно къде. За същото провинение председателят на съда Красимир Влахов уволни главния счетоводител и домакина, а още 8 служители са наказани. Влахов поиска Маджаров да бъде наказан за уронване на престижа на съдебната власт.
По закон най-тежката санкция е уволнение. Доста членове на ВСС отказаха да влязат в дисциплинарния състав срещу Маджаров. Отвод си направиха 9 от общо 22 човека, тъй като познавали Маджаров. Това са Иван Димов, Иван Колев, Стойко Стоев, Пенка Маринова, Георги Гатев, Сребрина Христова, Анелия Мингова, Вельо Велев и Пламен Стоилов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа