ЕП ще обсъди предложението да се проведе референдум за новините на турски език по БНТ

Европейският парламент ще обсъди предложението да се проведе референдум за новините на турски език по БНТ, съобщават от пресслужбата на ЕП.
В Страсбург Ги Верхофщад, лидерът на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа, огласи безпокойството си пред лидерите на другите политически групи за плановете в България да се организира национален референдум, за да се спре кратката емисия новини на турски език по БНТ, която се гледа в България от малцинството, говорещо на турски език. Инициативата на лидера на крайно дясната партия "Атака" наскоро бе подкрепена от министър-председателя Борисов, но тя засяга важни въпроси от ангажимента на България за защита на малцинствата, поет с пълноправното членство в ЕС от 2007 г. По искане на Групата на либералите и демократите за Европа тази тема ще бъде включена в дневния ред на Европейския парламент през януари.
Ги Верхофщад каза: "Българското правителство трябва да се осъзнае. Подкрепяйки искането на "Атака" за национален референдум по въпрос за правата на малцинствата, неизбежно ще се стигне до надмощие на езиковото мнозинство. Тази инициатива рискува да постави България в противоречие с основополагащото европейско и международно законодателство и с поетите вече политически задължения относно защитата на малцинствата и зачитането на малцинствените езици. Закриването на тази информационна емисия би провокирало напрежение в българското общество и би накърнило репутацията на страната пред международната общественост, включително и като нарушаване на принципа от Договора за ЕС за не-дискриминация на основата на етнически произход и език."
"Атака" вече е събрала необходимия брой подписи, за да се задейства процедура за референдум. Окончателното решение е в правомощията на Народното събрание.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа