Прокуратурата повдигна обвинение срещу Златомир Иванов и за убийство

Прокурори от специализираните екипи за разследване повдигнаха днес обвинение на Златомир Иванов - Баретата за ръководство на организирана престъпна група, създадена с цел да разпространява наркотици. Освен него са привлечени като обвиняеми още 15 души от групата, които са издирени до момента.
Привлечени в качеството на обвиняеми са и: Евгени Петров Евтимов, Георги Тодоров Йорданов, Мартин Василев Димитров, Валентин Григоров Луков, Коста Василев Трифонов, Борислав Руменов Секулов, Марин Петров Вълчев, Росен Рангелов Иванов, Кирил Станимиров Атанасов, Богдан Василев Василев, Мартин Ицко Горески, Васил Илиев Колев, Юлиян Любомиров Зашев, Даниел Любенов Кръстев, Стоян Еленков Дичев.
Дейността на някои от членовете на организираната престъпна група не е била пряко свързана с разпространението на дрога, а с освобождаване на пазари, събиране и отчитане на приходите от престъпната дейност и др. Коста Василев Трифонов и Борислав Секулов са привлечени към наказателна отговорност и за нанесена лека телесна повреда, в съучастие и в изпълнение на решение на организирана престъпна група. На Марин Петров Вълчев, Росен Рангелов Иванов, Кирил Станимиров Атанасов, Богдан Василев Василев, Мартин Ицко Горески са повдигнати обвинения и за разпространение на високорискови наркотични вещества в съучастие и в изпълнение на решение на организирана престъпна група. Златомир Иванов и Мартин Димитров са привлечени към наказателна отговорност и за предумишленото убийство на Румен Стефанов, извършено по начин, опасен за живота на мнозина /чрез употреба на огнестрелно оръжие на обществено място, където са се намирали множество хора/, за което З. И. Иванов е бил подбудител, а М. В. Димитров – помагач.
Събирането на доказателства по досъдебното производство е приключено. Материалите за неустановените и неиздирените лица, съпричастни към описаните престъпления, ще бъдат отделени в друго наказателно производство, за да не се забавя настоящото. Съгласно правилата на българския наказателен процес, за окончателното приключване на разследването, предстои предявяване на материалите по делото на всички 16 обвиняеми и техните защитници, както и на пострадалите.
БГНЕС припомня, Златомир Иванов е бивша барета, един от основателите на застрахователна компания „Аполо” и „Болкан”. Той се смята за един от вероятните наследници в наркобизнеса след убийството на Константин Димитров - Самоковеца в Амстердам, на 6 декември 2003 година. В края на февруари 2004 г. избухна взрив пред офис на митническа агенция недалеч от хотел „Плиска”, сред чиито собственици е и Златко Баретата. Убитите на 4 юни 2004 г. в кафето „Арт декор” на около сто метра до хотел „Амбасадор” в София Димитър Малчев - Митко Малкия, Живко Иванов и Калоян Савов, бяха свързани със Златко Баретата, като Митко Малкия се смяташе за дясната му ръка.
По-известният като Златко Баретата бе задържан на 6 февруари тази година при съвместна специализирана операция на Главна дирекция "Криминална полиция" и ДАНС. Веднага след задържането му Баретата бе откаран в полицията. Той бе обявен за общонационално издирване във връзка с организиране и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици. Той беше издирван и във връзка с убийствата на Георги Нацев и Никола Иванов- Бобъра, също така и за стрелба срещу Антон Милтенов-Клюна, Радослав Велков и Димитър Вучев. На 19 февруари Софийски апелативен съд го остави в ареста като потвърди мярката на Софийския градски съд. Мотивите на съда бяха, че Иванов може да извърши повторно престъпление и е налице обосновано предположение за това, че той е извършил престъпленията, в които го обвиняват. Според нормативната уредба до 3 месеца следва в Софийски градски съд да започне дело срещу него. Мотивите на съда за потвърждаване имат обосновано предположение за авторството на деянието има обосновано предположение, че може да извърши друго престъпление. След това съдът на няколко пъти отказа промяна на мярката за неотклонение на Баретата. По време на парламентарните избори през лятото Иванов бе регистриран, като застъпник, но съдът не прие това за основание за промяна на мярката му за неотклонение и го остави в ареста. Магистратите не приеха на три пъти за основание и промяна за мярката му по здравословни причини. Всички заседания за промяна на мярката му за неотклонения бяха провеждане при "закрита врата" поради използването на специални разузнавателни средства.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа