Цветанов: Последните 4 месеца е сменена изцяло концепцията на работа в МВР

В 3.50 часа е подаден сигнала за обир на бул. „Васил Левски”, в 4 .15 са задържани тримата криминално проявени лица, взели са около 500 лева и 12 стека с цигари. Това съобщи Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи по БНТ относно снощния обир в столицата.
Сигналът е подаден навреме в полицията и колегите са си свършили своята работа. На въпрос дали има бум на организирана и неорганизирана престъпност в България в момента, министърът Цветанов каза, че не би го определил като бум, но има такава тенденция, която се забелязва в последно време и в тежка икономическа криза, това е повторяемост и в други европейски държави.
Относно случая с групата на Крокодилите и вчерашната полицейска акция срещу тях, Цветан Цветанов уточни, че последните 4 месеца е сменена изцяло концепцията на работа в министерството, за съжаление, това, което е вършено преди години спрямо тази група, е, че няма осъдителни присъди, които да са влезли в сила.
„Те бяха безкомпромисни, те не са тръгнали за риба, те са тръгнали да убиват и да правят грабежи, да правят пари и въобще не ги интересува кой какво мисли за тях и какво прави.” – така определи вътрешният министър групата на Крокодилите. Той се възмути как е възможно тези хора да са на свобода. „Как да има страх в престъпниците, като след 12-годишна присъда, той е на свобода?”, попита реторично министърът на МВР. Тези хора трябва да бъдат изведени от тази среда на обществото, тези грабежи, тази липса на присъди, това веднага генерира нови групи, като възрастовата група пада, и когато има слаба съдебна присъда, няма как да се работи, категоричен е Цветанов.
На въпрос колко заподозрени издирва МВР, освен раненият, Цветан Цветанов поясни, че общо са били трима, единият е убит, в момента се издирват останалите, които са им помагали. Полицаите свършиха прекрасно своята работа и най-важното, че няма жертви, похвали министърът служителите на МВР.
На въпрос дали е вярно, че митничарите от Калотина подават информация на такива криминални лица, министърът увери, че тези лица се проверяват, защото винаги има подобни версии. По-добре да се промени съдебната система, защото в момента България може би е единствената страна, която на европейска заповед, задържа дадено лице, но обаче българският съд се произнася, че не може да бъде издържан. Това посъветва министър Цветанов.
Служителите на МВР и в почивните си дни могат да бъдат викани за неотложни действия, които се предприемат, каза още Цветанов. Според него това, от което се нуждае МВР, е повече обходи на полицията, за да може да е в реалната обстановка, колкото е възможно по-бързо. "Правим всичко възможно, за да можем да осигурим повече разход на гориво за следващата календарна година, защото това е един от методите и формите да сме по-близко и да има повече обходи." Това увери в заключение министър Цветанов.
/БГНЕС/

Станете почитател на Класа