Янев: Шестима министри са в несъстоятелност с длъжността

Шестима министри от кабинета „Борисов” по закон не могат да са министри. Те са декларирали данни с невярно съдържание и имат несъвместимост с длъжността на министър, предаде репортер на БГНЕС.
Той оповести и имената им - министъра на външните работи Румяна Желева, просветния министър Сергей Игнатов, министъра на културата Вежди Рашидов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, еко-министъра Нона Караджова и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Единственият министър, за когото няма данни за извършени нарушения е на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. „Вероломен акт на разрушение е осъществил Бойко Борисов срещу РЗС.” заяви Янев. Той счита, че е редно премиерът поне за тези шест министри бързо ще предприеме действия. Министър-председателят също е закъснял с подаването на декларацията, но не попада под ударите за несъвместимост. „Как може България да се представлява от лице като Румяна Желева, след като тя пише, че дължи ½ от заем от 160 хил.лв заедно със съпруга си, а не е написала данни за кредитора. От кого са взети тези пари?”, запита лидерът на РЗС.
Без да уточни дали става дума за Искра Фидосова, той съобщи, че върху него е оказван натиск за образувани три преписки срещу „народна представителка”. Янев информира и че след Нова година, партия „Ред, законност и справедливост” ще създаде Гражданска комисия за борба с конфликта на интерес и корупцията, която ще заседава в София и страната. „Бил съм достатъчно конфиденциален и коректен да не изнасям информация преди да е завършила преписка” увери Янев. Той припомни, че вчера в 14 часа трябваше да се проведе заседание на Комисията за борба с корупцията. Документите по дневния ред и цялата фактология е предоставена на членовете от 20 август, но се е направило всичко възможно вчерашното заседание да не се случи. Янев твърди, че още в петък е качил дневния ред на заседанието. Но в 14.30 са му се обадили депутати от ГЕРБ да му кажат че е станал много голям гаф и че трябва редът да се махне. Той казва, че е отказал да направи това и разпоредил на секретарката да се връчи дневния ред на всички депутати. В 15 часа лидерът разбира, че е входирано изявление на Марио Тагарнински за напускане на групата на РЗС. В седем дневен срок е трябвало всички министри да си подадат декларации. След като е разбрал, че това не е станало Янев е уведомил лично Бойко Борисов. След това обаче вътрешният министър Цветан Цветанов е казал на Янев, че няма нужда министрите да подават декларации, тъй като вече са подали такива при избора им за депутати. Това, според Янев, е груба грешка. Той цитира Закона за противодействие на конфликт на интереси, от където става ясно, че министрите е трябвало пак да си подадат декларациите. Те ги предоставят с невярно вписани факти, обстоятелства и дати и ги предоставят на Цецка Цачева, с изключение на 4-ма министри. В последствие и те са вписани. Янев твърди, че Цачева няма право да съхранява подобен род декларации и декларациите е трябвало да постъпят директно в комисията. „Ако се направи експертиза ще се установи на коя дата са попълнени декларациите”, смята лидерът на РЗС. Наказанието за подменена декларация обаче е от 1000 до 3 000 лв. На следващото парламентарно заседание Янев ще уведоми Цачева, че изборът на шестимата министри е нищожен. По всяка вероятност той към Конституционния съд. До края на другата седмица РЗС ще внесе сигнал до Върховна касационна прокуратура сигнал с искане да се направи експертиза на полагането на подписи и да се направи цялостна проверка на всички министри. Зам.-председателят на партията Димитър Абаджиев информира, че скоро ще посети Стразбург и ще се срещне с евродепутати, които да информира за скандала. Той заяви и че се извини на онези негови колеги, пред които е лобирал за ГЕРБ. А това, по думите му, са генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес, Ханс-Герт Пьотеринг, председател на ЕП, Вилфред Мартенс, председателят на ЕНП Вилфред Мартенс и британския консерватор Джефри Ван Орден. „Влиянието на Синята коалиция постепенно се увеличава. Да им е честито на ГЕРБ”, заключи Абаджиев.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа