Пуснаха и четвъртия задържан за взрива в Крумовград

Пуснаха и четвъртия задържан за взрива в Крумовград на свобода Хамди Мустафа Али с мярка парична гаранция 500 лева, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.
При тежкия инцидент загинаха три деца. Въпреки, че парнаджията от социална дом имаше назначен служебен защитник на необичайното съдебно заседание в болницата пристигна и топ адвокатът Марин Марковски.
БГНЕС припомня, че инцидентът, отнел живота на трите момчета стана на 5 декември към 14,30 ч. в Комплекса за социални грижи в родопското градче, където живеят 25 питомци, лишени по различни причини от родителски грижи. Дженгиз Джемал Исмаил, роден през 1993 г. е загиналият на място в стаята, където с другите две деца се занимавали с ръчно изработен експлозив по първоначални данни, избухнал в ръцете им. Една година по-малкият Сунай Кязим Мухтар е момчето, издъхнало в крумовградската болница. Джангиз е починалият в кърджалийската болница, който е бил транспортиран до там без придружител от детския дом. Лекарите са направили спешна операция на 16-годишния тийнейджър, но не са могли да спасят живота му. Както се оказа по време на разследването децата са загинали от стара противопехотна мина, дадена им от парнаджията Хамди Али затова, че са му работили и са мислили, че опасният "подарък" е усилвател. Али направи неуспешен опит да се самоубие в момента на задържането си и в присъствието на полицаите се наръга с джобното си ножче в корема. Вчера Окръжният съд в Кърджали пусна на свобода другите трима, обвиняеми за смъртоносната експлозия в детския дом в Крумовград, като им наложи по-леката мярка за неотклонение „подписка”. Малко след 19 ч. тази вечер съдията Пламен Александров обяви, че съдът оставя без уважение искането на прокуратурата срещу директора на социалния дом Светослав Дайов и възпитателите Шенгюл Али и Красимир Терзиев да бъде наложено постоянното задържане под стража. Близките на обвиняемите, които отново изпълниха залата, изпратиха с ръкопляскания и сълзи решението на магистратите, взето във времето от 16,30 ч. до 19 ч.вчера. Окръжният прокурор Светлозар Лазаров отказа да обяви веднага последващите действия на институцията по този казус. В тридневен срок прокуратурата има правото да обжалва или да протестира съдебното решение в Апелативния съд в Пловдив. Той обаче намекна, че ще настоява директорът Дайов да бъде с най-тежката мярка за неотклонение. Стана ясно, че днес в болнична обстановка ще бъде разгледан същият казус и по отношение на парнаджията Хамди Али, за когото Лазаров обяви, че няма да отстъпи от искането да бъде в постоянен арест. Това не се случи. Междувременно веднага след трагичния инцидент министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов се озова в Кърджали като обеща сериозен контрол в достъпа до социалните домове. Той беше подкрепен и от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, който призна занижения контрол в социалните заведения. А военният министър Николай Младенов разпореди ревизия какво се е случило амунициите в разформированото поделение в Крумовград, от където е била взета мината, убила децата.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа