Как да си възстановим здравните осигуровки в България - полезна информация и съвети

Как да си възстановим здравните осигуровки в България - полезна информация и съвети
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.03.2024
  • Сподели:

Работя сезонно във Франция и съм с прекъснати здравни осигуровки в България. Какъв документ трябва да представя, за да ми бъдат признати внесените осигуровки?

 

Борис Михайлов, гр. Плевен

 

 

Официалният документ, който служи за сумиране на завършени здравноосигурителни периоди в държава-членка на Европейския съюз (ЕС), Европейската икономическа общност (ЕИП), Конфедерация Швейцария и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, е формуляр S041 (електронен еквивалент на формуляр Е104). Той се издава/изисква само по служебен път от компетентните здравноосигурителни институции чрез електронната система EESSI.

Следователно, за да се признае ваш период на здравно осигуряване във Франция, в правомощията на НЗОК е да изиска по служебен път формуляр S041 за вас от компетентната френска здравноосигурителна каса. Кандидатстването за изискване на този формуляр се извършва лично или чрез упълномощено от вас лице.

За целта е необходимо да попълните заявление по образец - „Заявление за служебен обмен на документи за завършени здравноосигурителни периоди, съгласно член 6 от Регламент (ЕО) №883/2004 и член 12 (1) от Регламент (ЕО) № 987/2009“), което може да се разпечата от интернет-страницата на НЗОК (www.nhif.bg) в рубрика „Международна дейност“, подрубрика „Европейска интеграция“ – секция „Сумиране на здравноосигурителни периоди, придобити в различни държави от ЕС“.

Документите се подават в Централното управление на НЗОК или в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) по местоживеене. Възможно е да ги подадете по пощата или електронна поща и/или подписано с Квалифициран електронен подпис чрез Системата за сигурно електронно връчване.

За допълнителна информация във връзка с подаване на документите може да се обадите в ЦУ на НЗОК на тел.: +359 2 965 9116 или в съответната РЗОК. Адресите и телефонните номера на районните здравноосигурителни каси са публикувани на интернет-страницата на НЗОК в рубрика „РЗОК“.

След като заявлението бъде подадено, РЗОК/НЗОК ще се свърже със здравноосигурителната каса във Франция, за да поиска формуляр S041. Когато документът бъде изпратен от чужбина, ще ви бъде предоставен, за да го занесете за обработка в Националната агенция за приходите (НАП).

Това е институцията, в чиито законови правомощия е събирането на средства от задължителните здравноосигурителни вноски и отговаря за здравноосигурителния статус на гражданите в България. В допълнение, на официалната интернет-страница на НАП - www.nra.bg, в меню „Осигуряване“ – „Здравно осигуряване“ – „Българи в чужбина“ е поместена информация относно вариантите за признаване на други документи от ЕС/ЕИП/Швейцария, свързани със здравното осигуряване.

 

Станете почитател на Класа