Лихвите се вдигат с 1%, вноската скача със 100 лева

Лихвите се вдигат с 1%, вноската скача със 100 лева
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.03.2024
  • Сподели:

Вдигната е максималната възраст на кредитополучателите, което допълнително разширява клиентската база. Максималният процент на финансиране си остана непроменен в диапазона 80-90 на сто. В края на 2023 г. наблюдавахме много промоционални оферти за жилищни кредити, които се пренесоха и в настоящата година. Така обобщи пазара Стефи Кожухарова, сертифициран кредитен консултант в „Кредитланд“. Тя взе участие във форума „Експо Моите пари“, който се проведе през уикенда в Пловдив.

 

 

А по най-важната тема за потребителите на кредитни продукти - лихвата, кредитните консултанти смятат, че засега няма индикации евентуалното ѝ повишаване да е драстично. Пазарът ще продължи да бъде активен. Според сметките на „Кредитланд“, при увеличение на лихвата с 0.5% при заем от 200 000 лева, взет за 25 години, месечната вноска ще се увеличи с 52 лева. Ако преди евентуалната промяна вноската е била 928 лева, след това ще стане 980 лева, онагледи Стефи Кожухарова. При увеличение на лихвата с 1%, номинално това ще увеличи вноската със 105 лева и тя ще стане 1033 лева. Прогнозите са именно в този диапазон - лихвите да се качат с 0.5-1 процент, и това да стане плавно, съобщава Марица.

Има и една друга особеност на пазара у нас. Едва 28% от сделките с имоти се случват с помощта на банков кредит, така че едно евентуално покачване на лихвите няма да доведе до голямо сътресение, тъй като ще засегне само определен кръг от хора. Въпреки това спазвайте златното правило - най-много 1/3 от дохода да отива за погасяване на банков заем, посъветва кредитният консултант от „Кредитланд“ Добринка Стоянова.

Всички участници в дискусията бяха категорични, че влизането на България в еврозоната, когато и да се случи, няма да промени условията по кредити. Жилищните заеми у нас са на второ място по евтиния в целия ЕС и основното опасение на хората е, че влизайки в еврозоната, лихвите ни ще трябва да догонят тези в другите европейски страни. Само за илюстрация: данните през декември 2023 г. показаха средни нива на лихви по жилищни заеми в еврозоната от почти 4%, да не говорим, че има страни, в които кредитополучателите плащат над 5.5%, а у нас те са доста под 3%. Самата БНБ неведнъж е излизала с позиция, че след въвеждане на еврото кредитите просто ще бъдат автоматично превалутирани в новата валута, но условията по договорите ще останат непроменени.

Какви имоти се търсят? Според Станислав Паунов от агенция за недвижими имоти RE/MAX Advantage се наблюдава засилен интерес към ново строителство. „Клиентите търсят ново, енергоспестяващо, модерно жилище, в затворен комплекс“, щрихира той. Цените при старото строителство са в застой, докато при новото и качественото растат. Брокерът напомни, че преди 2-3 години ситуацията е била доста по-различна и цените на имотите в двете категории са били почни равни. В Пловдив обаче има квартали, където почти няма възможност за ново строителство и там сделките са все с имоти старо строителство. Като пример той посочи "Мараша".

Станете почитател на Класа