Шофьорският курс става само 2 бона

Шофьорският курс става само 2 бона
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.02.2024
  • Сподели:

Министерствата на образованието и транспорта ще предоставят за обществено обсъждане новата учебна документация и наредби за обучение и провеждане на изпити на водачи на моторни превозни средства на 8 март. Тези новоизменения са направени от хора, които не могат да научат хората как се отваря вратата на учебен автомобил и как се влиза в него, камо ли на нещо друго. Освен това са написани от пенсионирани милиционери и от лица, които не са седели зад педалите на учебния автомобил. За това сигнализира пред Lupa.bg инж. Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

 

 

инж. Йонко

 

По думите му в учебната документация има лобистки текстове за електронизация на учебния процес. До момента има 4 наредби с претенции, че са направили електронизация на учебната дейност и нито една от тях не функционира нормално. А това е дело на министерство на транспорта. В момента се променят европейски директиви за новите водачи, променят се изискванията за възрастовата граница на хората, притежаващи свидетелства за управление, както и се уеднаквяват критериите за шофьорските книжки в ЕС.

"За съжаление нищо от това не е включено, както не е отразено спазването на новите екологични норми, запознаването на кандидат-водачите с новите съвременни електромобили и възможностите за обучение в специфични условия, но едно си баба знае, едно си бае. Налице е преповтаряне на сегашната документация, вкарване на електронни платформи, които вече са създадени от някои от участниците в работната група с цел лично облагодетелстване, но ние ще бъдем принудени да работим по тях. Ще има електронен картон за обучение, който никой не знае какво ще представлява освен съставителите на тази учебна документация. Дали ще се използва таблет, дали телефон, каква свързаност ще има интернетът, кой ще плаща техническите устройства за него, кой ще плаща интернета по време на обучение? Ако няма връзка с този интернет, часът на обучение не може да започне. Но на кой му пука?

Учениците ще чакат да се появи покритие, а ние ще работим 24 часа. Защо? Защото лобистки интереси правят програмата. На всичкото отгоре ще пишем по цял ден, джипиес ще ни следи къде сме спрели и къде не сме. Може би електронните гривни са следващият вариант, с които ще ни следят. Колкото успя системата за маршрутизация по време на практическите изпити на министър Гвоздейков, толкова ще успеят и новите наредби. Резултатът от всичко това е, че шофьорският курс ще удари 2 000 лв.“, предупреди Йонко Иванов.

„С моите колеги ще поискаме да бъдат изтеглени всички тези наредби и документи, тъй като не сме участвали с наша експертиза в писането им. На обсъждането са поканени заместник-министри, хора, които нямат представа за какво става дума, но важно е да се смачка авторитета на преподавателя, да се внуши, че не учим качествено, че ощетяваме хората и създаваме убийци по пътищата.... Настояваме за среща с двамата министри, ако има такива след броени дни или ще има - датата 8 март не е случайно избрана. Ако това не стане пътят на жълтите павета е добре очертан и познат на всички. Освен багерите и тракторите, които бяха изкарани, сега отново ще излязат и учебните коли“, предупреди автоинструкторът.

Станете почитател на Класа