Ана Лулчева напуснала адвокатурата заради женски драма

Ана Лулчева напуснала адвокатурата заради женски драма
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.02.2024
  • Сподели:

Неразбирателство между две от най-добрите и известни адвокатки у нас беляза общото събрание на юристите в страната. Ина Лулчева, която е един от водещите в сферата на наказателното право, напусна поста зам.-шеф на Висшия адвокатски съвет. Тя обяви това пред колегите си на форума, който се проведе в събота и неделя.

 

 

Като основна причина Лулчева посочва колежката си Валя Гигова. Тя е също толкова известна юристка, но в областта на гражданското, вещното, търговското и банковото право. Адвокат Гигова представляваше Симеон Сакскобургготски по делата му за царските имоти.

“Moдeлът “Гигoвa” e мoдeл зa oвлaдявaнe нa aдвoкaтypaтa и зa oгpaничaвaнe нa aдвoкaтcкoтo caмoyпpaвлeниe. Paзбиpa ce, чe тoй нe ce oлицeтвopявa и ocъщecтвявa caмo oт eдин чoвeк, както влияниeтo в cъдeбнaтa cиcтeмa нe ce cвeждa дo yбития Mapтин Бoжaнoв”, обяви Лулчева пред форума. Според нея доводите на малцинството се изслушвали понякога търпеливо, понякога не, но никога не се вземали предвид.

“Много съм огорчена, потресена съм, просто не я разбирам, лично аз я поканих във Висшия адвокатски съвет”, коментира Валя Гигова пред “24 часа”.

Според нея колежката ѝ не била съгласна с решенията на Висшия адвокатски съвет, взети с мнозинство.

“Това да мисли, че мнозинство се управлява от мен, ми идва в повече. Не я разбирам. Не знам по какъв друг начин освен с мнозинство може да се вземат решения в колективен орган”. Гигова припомни, че е изкарала 4 г. мандат в предния съвет, в който била малцинство, но не била казала една дума срещу колегите си. “Тогава гласувах против, но това е въпрос на лична съвест”, обясни тя.

Според колегите им конфликтът бил личен и той по-никакъв начин не бил институционален, който да засяга Висшия адвокатски съвет. “В тази ситуация никой не е само добър или само лош”, коментира техен колега. Той обясни, че за разлика от канторите, които са изградени вертикално, адвокатският съвет е хоризонтален и там решенията се вземат с мнозинство.

Станете почитател на Класа