Скандал в Синода: Променят правилата за избор на владика, докато патриархът е в болница

Скандал в Синода: Променят правилата за избор на владика, докато патриархът е в болница
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.02.2024
  • Сподели:

Странно решение взе Светият Синод в събота - 24 февруари, когато се отбеляза 11-годишнина от избора на дядо Неофит за Български патриарх. В отсъствието на Негово Светейшество, който над 3 месеца е в болница, част от митрополитите решиха да бъдат променени правилата за избор на владика. Девет от общо 14 членове на Синода в момента гласуваха отсега нататък изборът на нов митрополит да става единствено от Синода и без участието на миряни и на клирици от съответната епархия.

 

 

По-същество това представлява сериозна промяна на Устава на Българската православна църква и на установените в нея правила от няколко десетилетия.

Повод за решението на деветимата синодални старци станаха споровете около избора на нов Сливенски митрополит. Освен това Синодът касира избора на нов владика и реши, че трябва да има нов избор по нови правила.

На 12 и 13 март в Синодалната палата ще се състоят заседания на Светия синод в пълен състав, съобщиха днес от  Българската патриаршия. На 13 март пък в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" ще се състои каноничният избор за нов Сливенски митрополит. 

В събота преди да заседават под председателството на Великотърновския митрополит Григорий, който ръководи Синода в отсъствието на патриарха, владиците отслужиха в синодния параклис "Св. Цар Борис-Михаил" молебен за здравето на Негово Светейшество.

През 2013 г. на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит бе избран за трети Български патриарх в най-новата ни църковна история. Интронизацията на Негово Светейшество бе извършена още същия ден в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

 

 

 

От официалните съобщения на Патриаршията сега става ясно, че в заседанието в събота са участвали 12 митрополити. Логично дядо Неофит не е присъствал, отсъствал е и Американският владика Йосиф, който е в САЩ.

Синодът разгледал първо писмо от Варненския митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и въз основа на постъпилите в срок жалби реши да касира проведения епархийски избор на 18 февруари 2024 година в град Сливен за митрополит на овдовялата Сливенска епархия.

"За" горното решение са гласували: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски  Яков.

"Против" и с особено мнение са гласували Неврокопски Серафим и Видински Даниил. 

След което мнозинството от владиците приели и Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити в бъдеще. 

"За" приемането на текста на наредбата са гласували деветима: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски  Яков.

"Против" приемането на наредбата и с особено мнение са били трима владици: Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил. 

На 25 февруари, неделя, трябваше да се състои каноничният избор на новия Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от двамата епископи, избрани от епархийските избиратели на 18 февруари в Сливен, митрополитите от Светия синод трябваше да изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.

В Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. Те събраха изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове на епархийските избиратели. Тогава в Сливен гласуваха 42-ма избиратели от седемте духовни околии - за общо десет епископи от БПЦ.

Местният събор бе свикан стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше начело на епархията в продължение на 44 години.

 

 

 

Сливенската епархия е една от най-големите и богати български църковни области. Същевременно свещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия се събраха днес пред митрополията в Сливен, за да внесат протестно писмо срещу решението на Светия синод да касира избора за Сливенски митрополит. 

"Ние изразяваме своето притеснение и поставяме няколко въпроса, за които настояваме за отговор от Светия синод", каза пред журналисти отец Севастиян Йорданов от бургаския храм "Св. св. Кирил и Методий", епархийски избирател и член на Изборната комисия за Сливенски митрополит на 18 февруари.

По думите му с тези решения и новата наредба на Синода за избирането на епархийски митрополити, пряко се нарушава уставът на Българската православна църква.

"Ние днес сме тук, за да измолим от Бога да вразуми нашите митрополити да ревизират своето решение, да го преразгледат и да изпълнят волята на Устава, защото ако тогава ще бъде нарушен един от най-важните принципи на църквата, а именно съборността", посочи отец Севастиян.

Жалба относно суспендирането на устава на Българската православна църква ще бъде внесена и до министъра на правосъдието Атанас Славов, както и в Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на граждани към Народното събрание, заяви Димитър Загоров, епархийски избирател от Тополовградска духовна околия.

Според отец Евгений Янакиев от катедралния храм "Св. Димитър" в Сливен древната практика е изборът да се извършва само от митрополитите, а настоящият устав на църквата е бил приет по времето на комунистическия режим.

"Хора, които са свързани с бившите служби, организират това нещо, голяма част от тях не знаят за какво става въпрос, каза отец Евгений. Те искат да запазят статуквото." По думите му решението на Светия синод е било екстремно и ще бъде утвърдено от Църковния събор. Той заяви, че в Църквата все още има хора от "Държавна сигурност".

Епархията, чието седалище е Сливен, има още шест архиерейски наместничества в Бургас, Ямбол, Карнобат, Тополовград, Котел и Малко Търново, всяка от тези общо седем духовни околии според Устава на БПЦ трябва да бъде представена от по 6-има избиратели - 3-ма клирици и 3-ма миряни. Така се получава бройката от 42-ма. Те избират двама епископи за кандидат-митрополити измежду списък с десетима епископи, съставен и утвърден от Синода.

Станете почитател на Класа