Светият Синод реши да избира митрополитите

Светият Синод реши да избира митрополитите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.02.2024
  • Сподели:

Светият синод, съставен от всички членове, разгледа предложението на няколко митрополита за приемане на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити в бъдеще. След проведено гласуване Синодът реши да приеме текста на наредбата.

 

 

Гласуването показа, че за приемането на наредбата са били: Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий и Доростолски митрополит Яков. Против приемането на наредбата и с особено мнение гласуваха: Ловчански митрополит Гавриил, Неврокопски митрополит Серафим и Видински митрополит Даниил.

 

 

 

Това решение идва в контекста на предишното касиране на изборите за нов митрополит на Сливенска епархия, където бяха проведени вотове за избор на нов владика, но поради постъпили жалби от страна на висши духовници, синодът прецени, че е необходимо отново да се насрочат избори за епархийски митрополит. Новата дата за вота все още не е определена, а възможно е и избирането на други епископи, от които Синодът ще трябва да избере нов митрополит.

Станете почитател на Класа