Предлагат да отпадне длъжността "доцент"

Академичните длъжности да бъдат „асистент“ и „професор“, а длъжността „доцент“ да отпадне в новия Закон за развитие на академичния състав. Това предложиха вчера социолози и експерти на дискусия в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). Предвижда се да отпадне и съществуващата в момента в проектозакона научна степен „хабилитиран доктор“.
Експертите се обединиха около твърдението, че трябва да бъде внесен по-радикален вариант на новия закон. С предложенията за промени се съгласи и образователният министър Сергей Игнатов. „Това е по-правилен и по-чист вариант на закона“, коментира той.
За доцентите в заварено положение Игнатов заяви, че ще се обсъди възможността направо да станат професори. Министърът обясни обаче, че първо ще чуе становището на съвета на ректорите, който заседава днес. „Нашата цел е да задълбочим автономията на академичните общности”, добави Игнатов.
Той обясни още, че със закона ще се създаде и контролна комисия към МОМН, която ще извършва проверки за спазване на процедурите за придобиване на научни степени и длъжности.

Станете почитател на Класа