Борисов: Фискалният резерв е в БНБ, няма къде да ходи

В България не се състоя финансова криза, която да удари спестяванията на хората. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като се срещна с управителя на БНБ Иван Искров, предаде репортер на БГНЕС.
Борисов посочи, че след разговори, с метода на убеждението и цифри, които показват финансова стабилност, постепенно ще започне намаляване на лихвите. Фискалният резерв е в БНБ, така че няма къде да ходи, заяви премиерът.„На г-н Янев и другите по-малки партии им е лесно, да отидат да се изкажат в парламента и след това да си отидат вкъщи и да си ядат закуската“. Това заяви Бойко Борисов по повод вчерашното напускане на групата на РЗС от пленарната зала и обвиненията на лидера й Яне Янев, за коалиция между ГЕРБ и президентството. Борисов посочи, че дори не е забелязал, че Янев е напуснал пленарната зала. „Моите министри всеки ден се налага да работят с президентската институция“, уточни Борисов. Той припомни, че конфликтите между институциите не са полезни за държавата. Както сеизмичната активност непрекъснато се следи, така ни следят и нас, каза още Борисов. По повод вчерашното предложение на РЗС да се намали бюджета на президентството Борисов посочи: С този един милион по никакъв начин не се променя нищо. Според него той няма да доведе до нищо друго, освен пореден конфликт с президентската институция. Това е бюджетът, който бе приет най-рано в годината, заяви вицепремиерът и финасов министър Симеон Дянков. Според него през последните 10-15 години той е бил приеман в края на декември. "Това, че го приехме в самото начало по време на криза, показва ние колко бързо се справяме със задачата за излизане от кризата", допълни министърът.
Управителят на БНБ Иван Искров сподели, че е запознал представителите на управляващите със състоянието на банковата система, както и със състоянието на Валутния борд. "Има с какво да се похвалим, тъй като с цифри показахме на премиера какво е състоянието на нашата система". Той допълни, че въпреки икономическата криза, която е била усетена навсякъде на света, в България не е имало финансова криза.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа