Борисов и Фандъкова откриха когенераторна инсталаци

Премиерът Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха когенераторна инсталация в софийската пречиствателна станция за отпадъчни води, предаде репортер на БГНЕС.
Министър-председателят Бойко Борисов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова специално откриха когенераторната инсталация в софийската пречиствателна станция за отпадъчни води. Проектът за изграждане на когенератори е на стойност 5 млн. лв. и най-мащабната инвестиция на "Софийска вода" за 2009 година. Премиерът посочи, че е време да се превърнем в европейски град. "Не можем да си говорим на приказки, че сме европейска столица като няма канализация. Каква европейска столица сме?" - изрази премиерът.
Проектът е започнат в началото на годината и реализирането му позволява напълно да се оползотворена биогаза, отделен при технологичните процеси в станцията за третиране на отпадъчни води. Общо около 10,5 млн. лв. са били предвидените инвестиции за причистването на отпадъчни води за 2009 година. Това са близо 20 % от инвестициите на "Софийска вода" за годината. Общият размер на инвестиционната програма на дружеството е около 50 млн. лв., като до края на месец октомври са инвестирани 40 млн. лв. Премиерът Бойко Борисов посочи, че това е най-голямата станция на Балканския полуостров. "Досега отпадните води на София отиваха в подпочвените води", припомни премиерът.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа