Дянков: Кредитният рейтинг на България се вдига

Финансовият министър Симеон Дянков отчете оценката на анализаторите рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" Standard&Poor's, като заяви че се предвижда 1 процент дефицит в края на годината, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Кредитният рейтинг на България се вдига каза още министърът на финансите. Той е повишен от ВВВ негативно на А-3 стабилно. Повишаването на този рейтинг е голяма награда за нас подчерта министър Дянков и показва как само за 4 месеца, ние минахме от период на огромна месечна дефицитна основа - около 600 млн.лв. само за месец юли – до балансиран бюджет за октомври, с очакване на резултатите за ноември да са още по-добри. Дянков припомни, че през първата половина на тази година бюджетният излишък бързо е преминал в дефицит, ситуация, която се е усложнила допълнително, заради безразборното харчене през юли , поради изборите. Новото правителство бързо е взело мерки и се очаква дефицитът не само за тази година, но и за следващата да е малък. Това означава, че правителството и парламента са решени да поддържат нужната фискална дисциплина. Все пак финансовият министър прогнозира, че България ще има още няколко трудни медеца, но правителството прави всичко необходимо за да се справи с тежката фискална ситуации с последиците от кризата . Само след няколко месеца заяви той, ще имаме такива резултати, които да решат част от социалните проблеми на страната. В бюджета за тази година разходите са се увеличили с 24 % през първите 6 месеца, а приходите са изчислени с 15 % грешка, припомни той изходните данни.
По повод брошурата която сутринта левите депутати раздадоха в парламента с лика на финансовия министър където половината от лицето му е с образа на главния герой от сериала „Ало-ало“, представен като главен готвач“. Той каза: „Явно това могат хората и е хубаво с това да се занимават.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа