Съдът спря Пенев за чужбина

Съдия Павлина Сойчева от Административен съд - Бургас разгледа днес делото образувано по жалба на Любослав Пенев срещу заповед на директора на Областна дирекция „Полиция” в морския град от 6 ноември 2009 година, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Заповедта е издадена по искане на частен съдебен изпълнител във връзка с необслужване на кредит на Любослав Пенев от СИБанк, възлизащ с лихвите на над 2 млн. лева. Заповедтта на директора на МВР- Бургас разпорежда изземване на личните документи на Пенев и забрана за излизането му от страната. Съдът отхвърли направеното от адвоката на Пенев Михаил Хаджиянев особено искане за спиране действието на заповедта до произнасяне на съда по същество. Това искане беше оставено без уважение от съда, а определението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок. Съдът ще се произнесе с решение по съществото на делото в едномесечен срок. Днес той прие представените от страните доказателства и изслуша становищата им. Адвокатът на Пенев и прокурора от Окръжна прокуратура Бургас Станимир Христов, поискаха съда да отмени заповедта на директора на полицията в Бургас като незаконосъобразна. За да бъде издадена такава заповед следва лицето-длъжник да е осъдено да заплати големи суми, които не са обезпечени. От доказателствата стана ясно,че дългът на Пенев е обезпечен с недвижим имот-парцел, за който има нотариален акт. Банката-кредитор не е направила допълнително искане към Пенев за друго обезпечаване на дълга. Освен това беше изтъкнато,че частният съдебен изпълнител не е приложил доказателства в подкрепа на искането си.
БГНЕС припомня, че Бургаската полиция забрани на Любослав Пенев да напуска България. На 19 ноември в Административен съд - Бургас беше образувано дело №1617/2009 г. по повод жалба на Любослав Пенев против Заповед № 4817/06.11.2009 г. на Директора на ОД на МВР-Бургас, с която му е наложена принудителна административна мярка по Закона за българските лични документи - забрана за напускане на страната. В жалбата се иска спиране изпълнението на заповедта на Директора на ОД на МВР като незаконосъобразен акт, както и нейната отмяна. Частен съдебен изпълнител наложи запор върху дружествения дял на старши треньора на ЦСКА в края на миналата седмица. Става дума за капитала на фирма “Любослав Пенев” ООД, а запорното съобщение е публикувано в Търговския регистър. Искането на запора е по молба на “СИБанк”. Частният съдебен изпълнител е обяснил пред изданието, че запорът е вследствие на неизплащане на кредит към банката, вероятно на стойност 2,3 млн. лв., колкото е запорираното имущество от съдебния изпълнител.
„Няма абсолютно никакъв проблем. Ето за какво става дума. Взел съм кредит от една банка, който обезпечавам с имот. Имотът дори е оценен доста по-скъпо от получения в крайна сметка кредит. Но се е получило някакво временно разминаване и поради тази причина е била издадена тази забрана. Моите адвокати вече си вършат работата. На 1 декември на заседание на съда в Бургас тази забрана ще отпадне. Това е 100% сигурно, поради залога, който съм дал срещу този кредит”, заяви от своя страна Пенев.
Той заяви, че няма никаква пречка да пътува за Лондон на другия ден, където следващия четвъртък „червените” гостуват на местния “Фулъм” в мач от турнира “Лига Европа”.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа