303 картини на търга на Аукционна къща „Аполон и Меркурий“

На 10 Декември в гранд хотел „София“ Тръжната къща, която е и най-старата у нас, ще подреди безпрецедентните 300 картини, които ще бъдат обект на сериозно разиграване от колекционери и любители на изобразителното изкуство, съобщиха специално от Аукционна къща „Аполон и Меркурий“.
В Интернет пространството вече бяха публикувани някои от Акцентите (www.am-bg.com), където се виждат произведения от Ярослав Вешин, Ян Вацлав Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора, Иван Табаков, Златю Бояджиев, Димитър Казаков – все имена от първата десятка на бележите български автори. Търгът ще бъде условно разделен на три части – в началото ще стартират запазените марки на Аукционната къща – картини с начална цена нула, както и опаковани картини (зрителите не виждат произведението, а водещият съобщава неговите инициали, годините, когато авторът е живял и наименованието на творбата) – тук позициите ще са вероятно около 50. Неусетно ще се премине към втората част – основното ядро на Търга – Класическите произведения – от картини на Ян Вацлав Мърквичка от 1888г през изключително ранни произведения на Иван Ненов, изпълнени с маслени бои, акварели на Майстора, платна на Бенчо Обрешков, Данаил Дечев, Август Розентал, Стоян, Боян и Николай Райнови, през творби на Давид Перец, Борис Елисеев, Николай Абрашев, Петър Морозов, Стоян Венев, Христо Станчев, Никола Ганушев, за да се стигне до Димитър Казаков, Никола Манев, Лика Янко, Рада Поптошева, Светлин Русев, Николай Алексиев и много други, а в третата част Търгът ще стане „Холандски“, т.е. цената на позицията ще е (примерно) 900 – 600 – това означава, че ще започне от 900 като начална цена и ще пада надолу със стъпка от 10, 20, 50 или 100 в зависимост от политиката на Тържната къща, но няма да може да слезе под 600. В Холандския Търг всичко зависи от това кой пръв ще вдигне своят номер за наддаване – тогава той печели съответната позиция. В третата част картините също ще бъдат около 50 позиции. До този момент авторите са повече от 150, а предварителни заявки за участие има от Русия, Гърция, Германия и Англия.
Всеки, който иска може да се запознае и предварително с творбите (без опакованите!) на сайта на Аукционната къща или на живо след предварителна уговорка с организаторите.
Условията за участие са съобщени на страницата „Търгове“ на сайта на „Аполон и Меркурий“, описани подробно и изчерпателно. Входът е свободен.
Цените изключително атрактивни, гарантират от „Аполон и Меркурий“. И още – около 80% от предложениете позиции ще бъдат показани за първи път на публичен Търг.
На 10 декември в гранд-хотел София огледът е от 17:17 часа, а началото на Търга – 19:19 часа. /БГНЕС/

Станете почитател на Класа