Съдът ще заседава по делото срещу Николай Арабаджиев

Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Николай Арабаджиев, който уби съученикът си Атанас Атанасов.
Арабаджиев е обвинен по член 116 от Наказателния кодекс за убийство по особенно мъчителен за жертвата начин. Съдебното заседание е от 9.30 часа на 1 декември.
БГНЕС припомня, че на 20 май 2008 г. в контейнери за смет в Западен парк в столицата са намерени 3 чувала с останки на мъж с липсващи ръце и глава. Ден по-късно по вторични белези е установена жертвата - Атанас Атанасов на 19 години. Убиецът е Николай Арабаджиев, бивш съученик на Атанас. Николай прави пълни самопризнания. На 9 март 2009 г. състав на Софийски градски съд връща на прокуратурата обвинителния акт срещу Николай Арабаджиев. Обвинението е по чл. 116 от Наказателния кодекс за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, причина за връщането е, че в обвинителния акт са посочени няколко различни места за място на престъплението. На 20 март 2009 г. пред състав на Софийски градски съд Николай Арабаджиев признава всички факти в обвинителния акт. Съдът не уважава искането на защитата делото срещу Николай Арабаджиев да се гледа по съкратена процедура, мотивирайки се с това, че част от самопризнанията на Арабаджиев не са подкрепени от доказателствения материал. Защитникът на подсъдимия адвокат Марин Марковски иска отвод на съдебния състав с мотива, че съставът е предубеден, но искането му е прието за неоснователно.
На заседанието на 24 септември 2009 г. е взето решение делото да започне отначало, тъй като в протокола от този ден е било вписано грешно име на член от съдийския състав. Тогава трябваше бъдат представени две експертизи, които трябваше да установят сексуалната ориентация и ценностната система на подсъдимия.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа