Три хиляди инфектирани с ХИВ у нас не знаят това

Четири хиляди души в България са ХИВ позитивните, а три хиляди от тях не знаят това. Това сочат данните от системата за научна оценка на епидемията, които днес съобщи Тонка Върлева от Министерство на здравеопазването при обявяването на шеста поредна година на Националната антиСПИН кампания „Бъде в час”, предаде репортер на БГНЕС.
Посланието на тазгодишната информационна антиСПИН кампания е насочено приоритетно към младите хора. Над 65 процента от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица през тази година са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. От началото на 2009 година има и 4 ХИВ-позитивни бременни жени. На всички нуждаещи се в България е осигурена безплатна терапия, както и съответния мониторинг. В общо разкритите пет сектора за лечение на СПИН към септември тази година се лекуват 306 лица, а общо в регистрите са включени 505 души.
На 1 декември 2009 година от 9.00 до 11.00 часа мобилен кабинет с екип от Националната лаборатория по ХИВ ще бъде в двора на Софийския университет, за да могат студентите да се възползват от безплатното изследване. Пред сградата на Фармацевтичния факултет на Медицинския университет на същата дата от 11.00 до 16.00 часа, също ще бъде разположен подвижен кабинет. В тях всеки, който желае може да се изследва безплатно за ХИВ, тъй като кабинетите разполагат с бързи тестове, при които резултатът е готов в рамките на няколко минути.
Днес министърът на здравеопазването Божидар Нанев ще връчи ключовете на 15 нови автомобила на неправителствени организации и на представители на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, работещи сред хора с най-висок риск.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа