ЧЕЗ: Към 1 февруари 2010 имаме всички шансове да се върнем към едномесечно отчитане

Към първи февруари 2010 ще бъдем в състояние да направим първата стъпка за възвръщане на едномесечното отчитане на електричеството. Имаме всички шансове да се справим към тази дата, заяви изпълнителният директор на ЧЕЗ – България Блахослав Файмон, предаде репортер на БГНЕС.
Той съобщи, че около 70 бюджетни организации имат неизплатени задължения към ЧЕЗ. По думите му сред тези бюджетни организации има и министерства, но той не пожела да конкретизира за кои ведомства става дума. Според него тези организации имат задължения не само към ЧЕЗ, но и към други дружества. В момента е започнала процедура за разсрочване на плащанията, така че теоретично тези организации могат да бъдат възприемани като фирми, които си плащат, поясни още той. Това обаче не застрашава електро - разпределителното дружество. Отделно от тези 70 бюджетни организации, за последните три месеца обемът на неплатените фактури към ЧЕЗ е достигнал 5 млн. лева. Около 85% от стойността на тези фактури, са на битови потребители и едва 13-14% са на фирми в стопанския сектор и основно на дребния бизнес.
От ръководството на ЧЕЗ са притеснени за крайния срок, който от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са определили за преминаване към едномесечно отчита. Причина за това е притеснението на ЧЕЗ ,че до 1 февруари няма да са успели да изберат фирма, която да поеме отчитането. В момента се уточняват условията за обявяването на тръжната процедура за избор на фирмата- подизпълнител. От ЧЕЗ настояваха за 5 месечен срок за преминаването към едномесечно отчитане, но срокът, който получиха от ДКЕВР е 3 месеца. От дружеството ще ангажират и свои служители за отчитането. Спряна е ликвидацията на изчислителния център на дружеството и се извършва обучения на персонала, за да бъде спазен срока. Според Файмон ще трябват около 400 служители, които да поемат по-честото отчитане. "Очаквам рекламации от нашите клиенти, които ще поискат отново връщането на тримесечното отчитане", каза още той. Файмон отбеляза, че се е увеличило потреблението на домакинствата , но се наблюдава намаление на потреблението на големите бизнес и офис центрове. От ръководството на ЧЕЗ припомниха окончателното решение на състав на ВАС, който е определил, че ДКЕВР няма право да определя цените на услугата за повторно включване към електричната мрежа. ЧЕЗ обещават, че техните потребители ще плащат реалните разходи за тази услуга.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа