Варненският кмет отрече връзки с ТИМ

Слуховете за връзка между мен и „Химимпорт” са чиста манипулация, тъй като опитите да ми се въздейства по определен начин са били неуспешни, заяви във варненския ефир на Дарик радио кметът Кирил Йорданов и поясни, че крупният бизнес на холдинга, с чието име го свързват слуховете, не зависи от общината, а от държавата.
В същото време има проекти за града, които могат да бъдат изпълнени само от голям инвеститор, каза Йорданов и като примери посочи „Алея Първа” и бъдещия стадион „Варна”. Строителството на спортното съоръжение ще започне следващата година и ще струва 140 млн. лева, а общината не може да си позволи да финансира самостоятелно подобен проект, каза градоначалникът. Кметът беше категоричен, че не е жертва нито на икономически, нито на политически натиск. „Работил съм успешно и с правителството на Иван Костов, и с това на Симеон Сакскобурготски, и с кабинета на Станишев. По всичко личи, че ще работим добре и с правителството на Бойко Борисов”, заяви Кирил Йорданов. „Всеки, който е влизал в кабинета ми с намерение да ми оказва натиск, е имал възможност да се убеди, че това е невъзможно!”, каза кметът на Врана. „Когато не могат да ти въздействат директно, се опитват да го направят по обходен път”, коментира градоначалникът по повод слуховете за неговата личност. Той припомни, че е печелил две дела за клевета срещу журналисти и се закани, че занапред ще вземе сериозни мерки срещу хората, които уронват престижа му по страниците на жълтите вестници.
Решените и нерешени проблеми на Варна са числово изражение на финансовите възможности на града. Има такива, които се проточват с десетилетия като изграждането на канализация в „Галата” и „Виница”, посочи градоначалникът. „До края на мандата си имам програма, в която ще настъпят промени заради кризата. Първо ще се изведат приоритетите като социалната политика и реализирането на инфраструктурните проекти”, коментира Йорданов. Това според него трябва да стане с помощта на европейски средства. Европарите, с които се покриват общинските кредити обаче, не идват навреме. Причина за забавянето е липсата на средства в самите граждани. Така се заражда общинският недостиг, смята кметът. По негови думи възможност за набавяне на пари е тегленето на кредити. Друг способ е публично-частното партньорство.„За 10-те си години управление на Варна нямам повод за срам и притеснение, въпреки риска от грешки. Целта е след края на мандата си да мога нормално да изляза на улицата и да продължа контакта си с варненската общественост”, обобщи Йорданов. Информация на Дарик радио.

Станете почитател на Класа