Сергей Станишев: Държавата е на автопилот и е застинала в очакване на Годо

Държавата е на автопилот и е застинала в очакване на Годо, заяви днес Сергей Станишев, който заедно със свои колеги изрази позицията на "Коалиция за България" спрямо приходната и разходната част на Бюджет 2010. По същество той предложи цялостно прекрояване на бюджета за следващата година, като изрази мнение, че в България през 2010 година при тези показатели ще има несигурност, обедняване и масова безработица, предаде репортер на БГНЕС.
Спрямо предложеното увеличение от правителство праг на осигуряване от 260 на 400 лв. левите предлагат повишението да бъде 340 лв., за да е по-поносимо, тъй като ще засегне около половин милион български граждани. Приходната част на бюджета, каза Станишев, се основава на лъжливи прогнози. И това е направено съзнателно. Той изрази съмнение в предвидения от правителството 2 % спад на БВП. В БСП смятат, че България може успешно да продава емисии от въглероден двуокис, за да има допълнителни постъпления в бюджета.
В своята представа за Бюджет 2010 от БСП смятат, че фискалният резерв може да е не по-малък от този през 2009 година, т.е. да бъде 6,8 млрд. лв. , а не както е пресметнато от правителството 6,3 млрд. лв. Днес до 18 часа отделни депутати и групи ще депозират предложенията си за промяна в Бюджет 2010, с които ще отразят очакванията на населените места, чийто народни представители са те.
в разходната част на бюджета БСП предлагат да се предвидят допълнително 65 млн.лв. За справяне с безработицата, и още 60 млн. лв. - за хора с увреждания. В тяхното виждане минималната работна заплата трябва да се вдигне от 240 до 280 лв. 380 млн. лв. ще са необходимо допълтилено в здравеопазването за доболничната помощ според БСП, а 20 млн. лв – за спешна медицинска помощ и други разходи или общо 460 млн. лева, които могат да се вземат от резерва на Здравната каса. С 50 млн. лв. могат да се увеличат и разходите за научни изследвания у нас, иначе не би трябвало да говорим за иновации и Лисабонска стратегия, заяви Станишев. Според червената партия трябва да се увеличат разходите за регионална политика, да се предвидят средства, в които общините да съфинансират проектите, както и средства за земеделие, култура, изкуство и други. С 40 млн. лв. трябва да се увеличат разходите на МВР за национално финансиране по Шенген.
От БСП изразиха и позиция за начина на провеждане на местните избори в Разлог и с. Беглеж – според тях там се е проявил агресивен, едноличен и стилов начин на управление от страна на ГЕРБ, който е довел до накъкърняване на демократични принципи по време на изборите. Той посъветва да се прочете отново книгата на Алеко Констанинов "Бай Ганю прави избори", която била жизненоактуална за настоящата власт на ГЕРБ. Ангел Найденов определи изборния процес като „съпроводен с натиск, заплахи и грубо използване на властови позиции“.
В коментар на отделените средства в областта на научните изследвания в бюджета за следващата година Ваня Добрева от БСП заяви притеснение, че БАН ще се окаже притисната да продава апетитни имоти, за да намери източници за финансирането си. Тя предположи, че това може да стане с разпоредба в закон, която да разрешава това. Според нея ще бъде интерес в чии ръце могат да попаднат тези атрактивни терени.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа