Аграрният бизнес единствен бележи ръст от 3%

В условия на тежка икономическа криза, аграрният сектор е единственият, който бележи ръст от 3%, по последни данни на Националния статистически институт. Това обяви днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на 15-тото издание на националния аграрен семинар „Селското стопанство и всичко за него”, който се провежда в курорта Златни пясъци, съобщават от земеделското министерство.
Това потвърждава тезата, че селското стопанство е един от секторите, които ще спомогнат за извеждането на страната от кризата, заяви още министър Найденов. Държавата потвъждава грижата си за сектора, като я насочва с преимущество към земеделските производители и тяхната пазарна подкрепа, подчерта той. Министър Найденов представи на семинара конкретните намерения и възможности за подпомагане на сектора, като подчерта, че най-важно за тази подкрепа е, че Европейската комисия продължава да счита сектора за жизнено важен и му предоставя и през следващата година близо 48% от общия европейски бюджет. Фермерите ще могат да разчитат и на националните доплащания, които се очаква да бъдат не само в рамките на предвидените 220 млн. лева, но и на уговорените под условие допълнителни 150 млн. лева.
Като друг евентуален източник на средства, министърът посочи, че в парламентът ще бъдат отстоявани преференциите за земеделските производители по отношение на корпоративния данък, като той ще се възстановява на 60% при доказване на капиталови инвестиции. Първо обаче ще трябва тази държавна помощ да се одобри от ЕК. Ще направим всичко възможно, за да спомогнем за създаването на добри условия за работа на заетите в земеделския и горския сектор, увери и Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие и гори към парламента.
От над 2620 проекта, подадени по другата най-атрактивна мярка – 121 за модернизация на земеделските стопанства, са отхвърлени едва 61, което показва много добро овладяване на схемите за кандидатстване и подготовка на проектите.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа