Делото срещу Марио Николов продължава през декември

Близо три часа с три почивки продължи днешното заседание по делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари от програмата САПАРД, предаде репортер на БГНЕС.
Пред съда днес показания трябваше да даде един свидетел и да бъдат приети три експертизи. Именно при приемането на експертизите се налагаше провеждането на почивки, за да може съдът да се произнася по исканията на защитата на подсъдимите. Адвокат Менко Менков поиска отвод на вещо лице, изготвило комплексна счетоводна експертиза. Адвокатът, който е защитник на Марио Николов се аргументира, че вещото лице Стоян Гешев е предубедено. Освен това, тримата експерти изготвили комплексната експертиза, са ползвали заверени копия на банкови извлечения, а не първични счетоводни документи от фирмите, според които са изпрани около 7,5 млн. евро от програмата. След съвещанието по искане на адвокат Менко Менков съдът определи, че приема представената комплексна експертиза и не приема искането за отвод на вещото лице. Съдът коментира, че експертизата е пълна и подробна и отговаря на четирите въпроса, поставени по време на досъдебното производство срещу подсъдимите. В същото време съдът обяви, че петият въпрос към експертите – има ли нарушения при отпускане на средства по САПАРД, е недопустим, защото отговор на този въпрос може да даде единствено съда. Вещите лица заявиха в съдебна зала, че са изготвили експертизата на базата на заверени копия от банкови сметки на три дружества без да ползват първични счетоводни документи. По искане на адвокат Менко Менков по време на изслушване на експертите съдът прие три писмени доказателства относно кой е бил управител на трите дружества. В заключението си вещите лица твърдяха, че управител е бил Марио Николов. След приемане на заверени документи от търговския регистър стана ясно, че подсъдимият не е бил управител на дружествата и вещите лица оттеглиха първоначалното си заключение.
Трите вещи лица – Антония Пендичева, Стоян Гешев и Сашо Николов за следващото съдебно заседание трябва да изготвят и комплексна икономическа експертиза на трите дружества, които според прокуратурата стоят в прането на средствата по САПАРД. По искане на защитата на подсъдимите, като част от експертизата ще бъдат приложени и счетоводните документи, които са ползвали вещите лица. Очаква се експертизата да бъде представена на 18 декември, когато от 13.30 часа е следващото заседание по делото.
На днешното съдебно заседание не бе приета и изготвената съдебно-счетоводна експертиза изготвена от Янка Демирева. В съдебна зала вещото лице представи своето заключение според, което счетоводството на дружество „Дюни” е водено перфектно и по месеци. Наблюдаващият прокурор Андрей Андреев обаче поиска приемането на заключението да стане на следващо съдебно заседание. За него прокурорът поиска да получи всички счетоводни документи, които е ползвало вещото лице при изготвяне на експертизата, за да може да зададе въпроси към експерта. Съдебният състав днес без възражения обаче прие втора счетоводна експертиза, изготвена от Демирева. По тази експертиза нямаше въпроси от прокурора по делото и защитниците на подсъдимите. Днес показания даде свидетелката Лазарина Георгиева. Тя се яви в съдебна зала с адвокат, обяснявайки, че е подсъдима по друго дело срещу Марио Николов. Свидетелката не пожела да отговори на съда дори на въпрос в кой период е била управител на птицекланица „Чубра”.
БГНЕС припомня, че първи за скандалните злоупотреби с европари съобщиха разследващите от ОЛАФ, които визираха в доклада си групата "Стойков – Николов". Марио Николов заедно с още седем души е обвиняем за източване на близо 7 милиона и половина евро от САПАРД по друго дело, което се гледа в СГС. Делото бе спряно през юни заради участие на един от подсъдимите в парламентарните избори. Прокуратурата твърди, че групата е източвала парите, като са представяли стари месопреработвателни машини за нови. По това дело обаче обвинението срещу Людмил Стойков отпадна, защото не се намериха доказателства срещу него. Той бе сочен и за основен спонсор на предизборната кампания на Георги Първанов. Подсъдими по делото освен Николов и Стойков са още пет лица. Подсъдими по делото освен Николов и Стойков са Мариана Николова, Ана Шаркова, Григор Гладев, Валентин Ангелов и Иван Иванов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа