Мирослав Найденов: Преписките с ЕК са се бавили с месеци, а заменките са ставали за минути

Наистина е много тежко, много работа е. Това е единственото министерство, управлявано 8 г. от ДПС и нещата, които са ставали там са страшни, с много големи последици за страната. Това каза Мирослав Найденов, министър на земеделието и горите по Нова телевизия в коментар на въпроса защо земеделското министерство е символ на далаверата.
Преписки, от които е зависил националния интерес на България, поредица от сигнали в официални писма, с месеци не е отговаряно. Вследствие на което ЕК внася искане за спиране на квотата, даде пример министърът със забавяне квотата на България за улов на калкан, която е можело да бъде няколко пъти намалена. В това време преписките за гори са се движили не за дни, а за минути. За 6 работни дни около 40 заменки за гори.
Занимавали са се с интереси, от които държавата е губила милиони, категоричен е Найденов. В същото време не са защитавали националния интерес. На въпрос кой се е опитвал най-много да мине отвън закона, министър Найденов каза, че законите са били прескачани, а останалите хора са чакали. От тези закони са се облагодетелствали не само висши чиновници и министри, посочи Мирослав Найденов.
Министерството отговаря за 2/3 от територията на България, другата 1/3 са обработваема площ, а като бюджет - 48% от бюджета на ЕС се заделя за сектора на селското стопанство, напомни министърът.
На въпрос колко е загубила държавата от заменки, Найденов каза, че загубите са от 2 до 8 млрд. лв. Българският гори са последният национален ресурс, който трябва да се запази. Докато съм аз министър, ще се боря за всеки квадратен метър. Всичко, което можем да върнем обратно от Държавен фонд, ще се борим до последно, категоричен е Найденов. „Всичко останало можеш да възстановиш, но изгубиш ли земята, няма как да я върнеш пак“, добави още той.
Голяма част от заменките са подписани от заместниците. Тези, които са разрешили тези заменки, няма да върнат парите, но къде са били тогава министрите, на които хората са гласували доверието, реторично попита той. Министърът е представител на държавата, той трябва да се води от държавния интерес. Нула е процентът при министрите в полза на държавния интерес, заяви още земеделският министър.
Дори и в условията на криза, 3 % има вече аграрна инспекция за последните три месеца. Но трябва да се върнат парите по Програма САПАРД и отпушване на Програмата за развитие на селските райони, съобщи министър Найденов.
На въпрос относно върнатите гори на Симеон Сакскобургготски, той каза, че става въпрос за 4500 дка надзети гори. Получихме доклад, в който се казва, че цялата реституция е неправомерна, ние можем да си поискаме тези гори обратно. Внесохме граждански иск в съда да бъдат върнати тези гори, да се наложи запор и да се забрани сечта и извозването на дървесина. Вторият ни иска е имуществен – за 5 млн. лв., допълни още Найденов и изрази надежда, че този спор ще се разреши. Няма реваншизъм и не би могло да има, това са правни аргументи, мястото на тези аргументи е в съдебната зала и се надявам да сложим точка на този казус. Моето лично убеждение, че тези гори са на държавата и те трябва да се върнат там, заключи министърът на земеделието Мирослав Найденов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа