МЗХ ще има ново предложение за базовите цени на декар гора

До 15 ноември ще има ново предложение за базовите цени на декар гора от горския фонд. Това заяви Георги Костов зам. министър на земеделието и храните и бивш председател на Държавната агенция по горите, предаде репортер на БГНЕС.
Базовите цени на горите са били по-ниски към този момент от пазарните. Направени са проверки в повече от 15 горски стопанства и са премахнати минималните цени на дървесината, защото те са били по-високи и е била блокирана дървесината от горския фонд. За неясен срок се отлага създаването на агенция по безопасност на храните. За да се създаде тази агенция е необходимо да се закрие Националната ветеринарно медицинска служба и да се обединят експерти от МЗХ и МЗ. “Санираме къщичката“, каза министър Найденов обяснявайки ресорите, които иска да направи в министерството. За това нещо ще трябва финансов ресурс, с който не разполагаме, поясни той и допълни, че пари за създаване на агенция по безопасност на храните не са заложени, но въпреки това е възможно тя да бъде създадена. Земеделието е един от приоритетните на правителството, каза Найденов. Той даде пример, че административните разходи на ведомството са съкратени с 32%, но парите за земеделски производители не са съкратени.
България има пет възможности за държавни помощи в областта на земеделието, каза зам.-министър Цветан Димитров. За някои от тях няма да спазим срока, защото няма законодателно основание. Разработваме система за усвояване на държавните помощи и инструмент за тяхното прилагане, допълни Димитров. От 11 хил. приети проекти за три месеца са обработени 4317 от новото управление на Държавен фонд "Земеделие", каза изпълнителният директор на фонда Калина Илиева. От спрените проекти по САПАРД към днешна дата са платени 92 проекта от 14 септември. Стойността им е към 30 млн. лева. Над 100 млн. лева бяха възстановени на държавата. От тях 19 млн. евро бяха платени към м.г., каза Илиева. Предстои още 189 проекта да бъдат платени за 120 млн. евро субсидия от ЕС. Голяма част от тези проекти са обработени. В около 50 на сто от тези проекти са констатирани нарушения и предстои да бъдат отчетени резултати от външните проверители.
За да получим възстановяване на плащанията от Министерството на финансите, трябваше да проверим как общините са провеждали процедурите по закона за обществените поръчки, каза Калина Илиева. От проверените 103 проекта са констатирани нередности по 43 от тях. Първоначалното становище на експертите от Брюксел и от МФ е било, че трябва да се спре плащането на проектите, по-късно становището им е променено. В европейските регламенти успяхме да намерим възможност да се направи процентно оценяване на нередностите - само на 18 ще бъде отказано плащане, а на останалите ще бъде платено като се изчисли нередността между 5 и 25%, допълни Илиева. Проектите от списъка на длъжниците - към днешна дата 16 проекта са приключени, извадени са от този списък. Агенция САПАРД счита, че няма нарушения. По 25 от тях има покани за доброволно изпълнение, субсидията по тях е 9, 7 млн. лв. Тя ще бъде възстановена, допълни Калина Илиева.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа