РЗС иска разсекретяване на договорите с Краун Ейджънтс

РЗС инициира разсекретяването и на трите договора с "Агентите на короната" („Crown Agents”), заяви Яне Янев, председател на партията, предаде репортер на БГНЕС.
Янев запита колко пари са получили и срещу каква услуга агентите на короната. Той посочи, че два от договорите вероятно ще бъдат разсекретени, но до третия е отказан достъпът. Над 70 млн. лева според Янев е стойността на трите подписани договора. „В чии политически джобове са отишли комисионните, и какво точно са консултирали митниците".От централата на „Crown Agents” са отказали дори на финансовия министър достъп до третия договор. „Такъв договор няма в нито една европейска държава като цифри. Какво толкова са консултирали в митниците, след като контрабандните канали по тяхно време и митническите измамни схеми в това число и паневропейските се разраснаха през последните 6-7 години, откакто те са в митниците“, коментира лидерът на РЗС. Той поиска да му бъде даден бърз отговор дали наистина 70 млн. лв е сумата, за която има сключени договори и самите те да бъдат предоставени на Антикорупционната комисия в НС. БГНЕС припомня че Министерство на финансите и Краун Ейджънтс подписаха договор за изпълнението на втората фаза на Програмата за модернизация на българската финансова администрация. Договорът предвиждаше продължаване на предприетите по време на първата фаза на Програмата дейности. Докладите на съветниците включваха системата за регистрация по ЗДДС, разкриване на измами с ДДС, разработване на подход на НАП за управление на риска, подобряване на обмена на информация, модернизация на Агенция „Митници”, обучение и развитие на мобилните групи, контрол върху акцизите и използване на ИТ системи за превенцията на корупция и престъпления.
1 млн.лв ще бъдат взети от бюджета на Президентството, като с тях ще се компенсира орязаният с 2 млн. лв бюджет на Комисията „Кушлев“. „Така ще удовлетворим и президента в желанието му за борба с корупцията с мафиотите и с организираната престъпност и считам, че г-н Президентът би приел с удоволствие едно такова предложение, защото министърът на финансите го прие“, обясни Яне.
Днес лидерът на РЗС се срещна с финансовия министър Симеон Дянков, който е подкрепил предложенията му за преките субсидии за земеделските производители. Дянков е заявил подкрепата си към инициативата на РЗС за повишаване на акциза на алкохола и бирата. Сегашният акциз на бирата е 0,75 евро на хектолитър за плато, според Янев, е смешен. Той ще иска изравняване на акциза с този в останалите страни-членки на ЕС. В Испания и Гърция в момента e 3,75 евро 3,95 евро. Все още не е ясно с колко ще бъде повишен акцизът за алкохола. По думите Янев, РЗС има съгласието на Дянков за създаване на данъчна и митническа полиция. Вероятно ще има служба за фискални разследвания, която да включва митническото разузнаване, звено на фискални разследвания в НАП, НОИ и НЗОК. Службата ще бъде под ръководството на министъра на финансите. Надежда Тодоровска от РЗС съобщи, че са получили уверението на Дянков, че ще се запазят надбавките за близнаците в размер на 1200 лв. Мария Капон, която придружаваше Янев, на срещата с Дянков. Тя коментира, че облекченията на земеделските производители ще бъдат отнети с приемането на няколко закона. В Закoна за местните данъци и такси, където за селскостопански постройки, ще бъдат отнети облекченията и няма да има намален акциз за горива за селскостопанските машини. В корпоративния данък ще бъдат отнети досега ползваните 60 % за облекчения. Ще бъдат осигурени допълнително 70 млн.лв за земеделските производители, извън средствата от националните доплащания.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа